• FC Liverpool din Premier League folosește programul TacticAI de la Google DeepMind pentru a studia schemele de joc.
  • Întregul sistem se bazează pe A.I. generativ pentru a prezice următoarele tactici ale meciurilor disputate.
  • Până acum a analizat aproape 7200 de cornere și a încercat să stabilească un grad de probabilitate în cazul jucătorilor care execută astfel de lovituri.

Inteligența Artificială e din ce în ce mai prezentă în lumea sportului. Clubul FC Liverpool din Premier League folosește programul TacticAI de la Google DeepMind pentru a studia schemele de joc. Întregul sistem se bazează pe A.I. generativ pentru a prezice următoarele tactici ale meciurilor disputate.

Devine A.I. unul dintre cei mai buni antrenori ai fotbalului modern?

Jurgen Klopp vrea să își lase amprenta „pe final de mandat”. Antrenorul „cormoranilor” și-a anunțat plecarea la finalul sezonului, spre dezamăgirea fanilor și a multor iubitori ai fotbalului. Klopp și echipa sa au decis să folosească un nou program AI. Este vorba de Google DeepMind, un sistem care deocamdată, din ce spun sursele, e folosit în special pentru analiza loviturilor de la colțul terenului.

Până acum a analizat aproape 7200 de cornere și a încercat să stabilească practic un grad de probabilitate în cazul jucătorilor care execută astfel de lovituri. E un sistem incredibil, pentru că analizează practic toate situațiile posibile și identifică lucruri pe care un antrenor sau o echipă tehnică, oricât de experimentați ar fi, nu ar putea să le observe sau cel puțin să tragă o concluzie pertinentă.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Ce probleme ar putea cauza o astfel de tehnologie?

Este imposibil de prezis. E posibil ca dorința cluburilor de a evita pe cât posibil erorile să facă fotbalul poate mai puțin spectaculos. Până la urmă, cei mai buni sportivi din istorie, nu doar fotbaliști, au devenit legende datorită libertății de exprimare și originalității de care au dat dovadă pe terenul de joc. Rămâne de văzut, va fi interesant să vedem în ce direcție se vor îndrepta lucrurile.

Citește și