• Google a lansat recent un sistem de avertizare în caz de cutremur
  • Telefoanele cu Android devin mici seismografe
  • Smartphone-urile care observă ceea ce ar putea fi un cutremur pot trimite automat un semnal

Google a lansat recent serviciul de avertizare în caz de cutremur pentru smartphone-ul tău cu sistem de operare Android. Așa că, pe viitor vei putea spune că porți tot timpul cu tine un mic seismograf, scrie theverge.com.

Ești curios cum va funcționa? Îți spun că smartphone-ul tău va primi alerte care vor fi declanșate de un sistem de detectare a primelor semne care anunță un cutremur, denumit „ShakeAlert“. Acesta va trimite automat avertismente persoanelor care ar putea fi afectate.

„Ni s-a părut o oportunitate de a utiliza Android pentru a furniza oamenilor informaţii exacte şi utile legate de cutremure, atunci când le caută, dar şi avertizări cu câteva secunde înainte pentru a se pune la adăpost, atât ei cât şi cei dragi, în cazul în care este necesar“, îți spune Marc Stogaitis, inginer la Google.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Prima parte a sistemului a început deja să funcționeze, dar Google lansează rețeaua în etape mici. Așa că, momentan Google colaborează cu Studiul Geologic al Statelor Unite ale Americii (USGS), precum și cu Oficiul pentru Servicii de Urgență din California, pentru a trimite alerte către utilizatorii Android din acest stat. În a doua etapă, Google va afișa rezultate localizate în căutările de pe Google pentru cutremure pe baza datelor pe care le detectează de pe telefoanele Android.

Astfel, „telefonul tău Android poate fi un mic seismograf care se conectează la milioane de alte telefoane pentru a forma cea mai mare reţea de detectare a cutremurelor din lume“, a mai spus Marc Stogaitis.

În cele din urmă, după ce va avea mai multă încredere în acuratețea sistemului, Google va începe să transmită în mod activ avertismente de cutremur către persoanele care locuiesc în zone în care nu există sisteme de avertizare bazate pe seismografe.