• Fenomenul meteorologic a avut loc în ionosferă, în regiunile superioare ale atmosferei Pământului, unde gazele sunt ionizate de radiaţiile solare
  • Furtuna s-a format într-o perioadă în care câmpul magnetic al planetei noastre era relativ liniştit
  • În afară de Pământ, uragane au mai fost întâlnite şi pe alte planete din sistemul nostru solar, însă niciodată în spaţiu

Pe Pământ, uraganele sunt fenomene des întâlnite, însă acum a fost descoperit, pentru prima dată, un uragan în spaţiu, relatează Medium.

Fenomenul meteorologic a avut loc în ionosfera, în regiunile superioare ale atmosferei Pământului, unde gazele sunt ionizate de radiaţiile solare. Observaţiile înregistrate de patru sateliţi în august 2014 au arătat un uragan spaţial deasupra Polului Nord.

Furtuna s-a format într-o perioadă în care câmpul magnetic al planetei noastre era relativ liniştit.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Până acum, nu erau informaţii clare referitoare la uraganele plasmatice spaţiale. Furtunile tropicale sunt asociate cu cantități uriașe de energie, iar aceste uragane spațiale trebuie create prin transferul neobișnuit de mare și rapid de energie solară a și particulele încărcate în atmosfera superioară a Pământului”, a explicat Mike Lockwood, om de ştiinţă la Universitatea din Reading.

Uraganele se formează atunci când se ridică aer cald și umed peste ocean, creând un sistem de presiune scăzută peste apă. Aerul se precipită pentru a umple regiunea de joasă presiune, rezultând vânturi puternice și nori, ceea ce duce adesea la ploi abundente.

În afară de Pământ, uragane au mai fost întâlnite şi pe alte planete din sistemul nostru solar, însă niciodată în spaţiu. Astrofizicienii au observat uragane pe Marte, Saturn şi Jupiter. De asemenea, există şi tornade solare.