- Zeci de hackeri din diferite țări se lupta pentru a surprinde primii formula vaccinului Covid-19.
- Principalii inculpați: China și Rusia. Ambele țări neagă orice implicare.
- Netwalker, un grup de cybercriminali, a reușit să vândă informații cheie pe dark web, pentru 1,14 miliarde de dolari.
Hackerii din cel puțin 12 țări sunt angajați într-o luptă mondială de spionaj cibernetic pentru a surprinde progresele companiilor farmaceutice privind vaccinul anti-Covid-19, scrie Leparisien.fr.
În mijlocul cursei internaționale de a găsi prima formulă pentru vaccinul împotriva coronavirusului, încercările de spionaj cibernetic s-au înmulțit. Tot mai mulți hackeri încearcă să obțină informații despre cercetările legate de vaccinul anti-Covid-19.
Marți, guvernul american a dezvăluit informații din rechizitoriul dosarului în care sunt acuzați doi chinezi. Aceștia ar fi efectuat numeroase atacuri informatice în cooperare cu guvernul lor. “Hackerii ar fi „detectat vulnerabilitățile” sistemelor companiilor californiene angajate în căutarea unui vaccin, tratament sau test de screening pentru noul coronavirus”, a declarat procurorul federal William Hyslop, cel care conduce ancheta. Potrivit guvernului britanic, sunt sute de atacuri cibernetice și nu contenesc de câteva luni.
Încă din aprilie, un grup internațional format din servicii de securitate din trei țări (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Canada), au prezentat un raport în care vorbesc despre infractorii cibernetici care au încercat să atace sistemele mai multor laboratoare și spitale. Printre țările afectate se numără și Germania, Turcia, Coreea și Japonia.
Miliarde de dolari pe dark web
Netwalker, un grup de cybercriminali, a reușit să vândă informații cheie ce aparțineau Universității din California, San Francisco, pe dark web, pentru 1,14 miliarde de dolari. Această sumă ar fi motivat alți hackeri din zece țări, să caute formula vaccinului.
Principalii inculpați: China și Rusia
Grupul de hackeri, cunoscut în spațiul cibernetic mondial ca APT29, nu a reușit să treacă neobservat, prin urmare a fost identificat de autoritățile britanice.
„Acest grup de infractori digitali este „foarte sofisticat” și „foarte inteligent”. Hackerii sunt cunoscuți pentru modul foarte discret în care funcționează. De câteva luni, aceștia stochează informații pe care le preiau într-un spațiu dedicat înainte ca ținta să îi observe”, spune Nacira Salvan, fondatoarea CEFCYS (Cercul Femeilor din Cybersecurity).
Se spune că grupul rusesc de hacking APT29 are legături strânse cu FSB, serviciul de securitate rus. Marea Britanie a declarat că este „mai mult de 95%” sigură că Rusia se află în spatele acestui atac, pe care Kremlinul l-a negat. Americanii au dat vina pe China, însă Beijingul neagă și el.
Conform unor surse citate de cotidianul The New York Times, FBI şi Departamentul american pentru Securitate Internă a elaborate un raport în care arată că hackeri şi agenţi de spionaj din China depun eforturi ca să sustragă date despre cercetări din SUA pentru dezvoltarea unor vaccinuri ori tratamente anticoronavirus.
- Viktor Orbán îl invită pe Netanyahu în vizită în ciuda mandatului de arestare emis de CPI
- VIDEO. Moment inedit la Londra: cea mai înaltă și cea mai scundă femeie din lume s-au întâlnit
- Inovație în technologia medicală: XO Motion este primul exoschelet din lume
- Vin sărbătorile în România! Târgurile „Planeta Crăciun” și Wonder Events Fair te așteaptă
- Cât ai plăti pentru o banană? Care sunt cele mai excentrice cheltuieli ale miliardarilor