• Dumitru Prunariu este cel de-al 103-lea pământean care a ajuns în Cosmos
  • Prunariu a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute
  • La sfârșitul lunii mai, pe 28 te poți înscrie la concursul Agenției Spațiale Europene

Explorarea universului a fost un mare vis al umanități. Pentru asta mulți au trecut prin probe destul de dificile. Dumitru Prunariu și-a arătat interesul pentru zbor încă din copilărie și a visat mulți ani să ajungă deasupra suprafeței terestre. Iar pe 14 mai 1981, la bordul rachetei Soiuz 40, a intrat în istorie ca primul și unicul cosmonaut român care a călătorit în Spațiu.

„Prima dorință în momentul în care am ajuns pe orbită și s-a desprins ultima treaptă a rachetei purtătoare și am ajuns în imponderabilitate a fost să mă uit prin hubloul navei cosmice să văd cum arată Pământul. Popov, partenerul meu de zbor și comandantul misiunii, îmi spunea: Nu te uita, nu te uita. Am întrebat de ce? S-ar putea să ți se facă rău, este prea sus, nu ai mai fost nicioadată aici. Normal că nu l-am luat în considerare, iar imaginea pe care am văzut-o a fost fantastică”, a povestit Dumitru Prunariu.

Dacă și tu îți dorești să descoperi misterele Universului, din 2012 România este membră a Agenției Spațiale Europene. Asta îți dă oportunitatea ca în acest an, la sfârșitul lunii mai să participi și tu la selecții. Dumitru Prunariu a explicat ce trebuie să faci pentru a te înscrie.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

„În primul rând să se înscrie la un concurs de candidați cosmonauți. Agenția Spațială Europeană va încheia listele pentru înscrieri pe 28 mai 2021. După această dată toți cei care s-au înscris și care îndeplinesc sigur acele condiții cerute acolo, studii superioare un anumit domeniu stințiific. Cei care vor reuși vor fi anunțați undeva în toamna lui 2022”, a spus Dumitru Prunariu.