După 40 de ani, Dumitru Prunariu povestește ce a simțit când a privit Pământul din Spațiu

Explorarea universului a fost un mare vis al umanități. Pentru asta mulți au trecut prin probe destul de dificile. Dumitru Prunariu și-a arătat interesul pentru zbor încă din copilărie și a visat mulți ani să ajungă deasupra suprafeței terestre. Iar pe 14 mai 1981, la bordul rachetei Soiuz 40, a intrat în istorie ca primul și unicul cosmonaut român care a călătorit în Spațiu.

„Prima dorință în momentul în care am ajuns pe orbită și s-a desprins ultima treaptă a rachetei purtătoare și am ajuns în imponderabilitate a fost să mă uit prin hubloul navei cosmice să văd cum arată Pământul. Popov, partenerul meu de zbor și comandantul misiunii, îmi spunea: Nu te uita, nu te uita. Am întrebat de ce? S-ar putea să ți se facă rău, este prea sus, nu ai mai fost nicioadată aici. Normal că nu l-am luat în considerare, iar imaginea pe care am văzut-o a fost fantastică”, a povestit Dumitru Prunariu.

Dacă și tu îți dorești să descoperi misterele Universului, din 2012 România este membră a Agenției Spațiale Europene. Asta îți dă oportunitatea ca în acest an, la sfârșitul lunii mai să participi și tu la selecții. Dumitru Prunariu a explicat ce trebuie să faci pentru a te înscrie.

„În primul rând să se înscrie la un concurs de candidați cosmonauți. Agenția Spațială Europeană va încheia listele pentru înscrieri pe 28 mai 2021. După această dată toți cei care s-au înscris și care îndeplinesc sigur acele condiții cerute acolo, studii superioare un anumit domeniu stințiific. Cei care vor reuși vor fi anunțați undeva în toamna lui 2022”, a spus Dumitru Prunariu.

Exit mobile version