• Raportul abordează afirmațiile făcute cu privire la caracterul nefondat al promisiunii lui Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, de a curăța cultura toxică a companiei.
  • Potrivit Comisiei pentru Egalitatea de Șanse în Ocuparea Forței de Muncă din SUA, acuzațiile de hărțuire sexuală și discriminare pe bază de sex din 2016 până în 2020 au fost considerate a nu avea niciun motiv rezonabil.
  • Raportul face 11 recomandări, care implică consolidarea politicilor și procedurilor.

Microsoft a publicat marți un raport de transparență de 50 de pagini privind modul în care compania tratează plângerile privind hărțuirea sexuală și discriminarea pe bază de gen, primul din istoria sa.

Raportul, însoțit de un plan al companiei de implementare a recomandărilor din raport, a fost întocmit ca urmare a unei propuneri a acționarilor la adunarea anuală a Microsoft din 2021.

Propunerea acționarilor, susținută de 78% dintre investitori, a fost înaintată de Arjuna Capital, o firmă de investiții cu impact sustenabil, ca răspuns la acuzațiile de hărțuire sexuală împotriva cofondatorului Microsoft Bill Gates și la alte acuzații, dar care acoperă doar perioada 2019-2022.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Acuzațiile, făcute publice în mai 2021, datează din anul 2000, când Gates conducea compania, și au determinat consiliul de administrație al companiei să înceapă o investigație internă la sfârșitul anului 2019. În martie 2020, în timp ce investigația era în curs de desfășurare, Gates a demisionat din consiliul de administrație al Microsoft și de la firma de investiții Berkshire Hathaway.

Microsoft a făcut un pas înainte fără precedent pentru a aborda în mod eficient hărțuirea sexuală la locul de muncă”, a declarat Natasha Lamb, managing partner la Arjuna Capital, într-un comunicat. Raportul de transparență și planul de implementare oferă un exemplu de urmat pentru companii”.

Lamb susține că hărțuirea sexuală și discriminarea pe criterii de gen reprezintă un risc comercial important care trebuie abordat prin transparență și responsabilitate. Un studiu recent sugerează că societățile cu niveluri ridicate de hărțuire sexuală au performanțe scăzute pe piața bursieră – ca să nu mai vorbim de prejudiciile aduse victimelor hărțuirii.

Cu toate acestea, după cum observă Arjuna Capital în comunicatul său de presă, raportul, întocmit de firma de avocatură ArentFox Schiff LLP, aruncă puțină lumină asupra acuzațiilor aduse lui Gates.

Raportul spune că președintele companiei, Brad Smith, s-a întâlnit cu Gates în legătură cu acuzațiile. Gates, se arată în raport, a recunoscut că s-a implicat în comunicările și comportamentul raportat de un fost angajat identificat doar ca Persoana A”, dar a susținut că acest comportament a fost consensual.