Ecofire, invenția revoluționară spaniolă pentru stingerea incendiilor: de 50 de ori mai eficient decât apa

Ángel Martín a fost fermier în Zamora până vara trecută, când un incendiu de pădure i-a luat viața în timp ce încerca să instaleze un gard de protecție la marginea satului său. Imaginea sa coborând din tractor în mijlocul flăcărilor a zguduit Spania și, în acel moment, a devenit „eroul din Tábara”. Scene ca acestea, rememorate de inventatorul César Sallén, sunt cele care l-au determinat pe acest locuitor din Binéfar (Huesca) să dezvolte un produs capabil să prevină incendiile și să le stingă eficient. După ani de cercetări, s-a născut Ecofire, fabricat din componente naturale și comestibile și de 50 de ori mai eficient decât apa.

„Când l-am văzut pe omul din Sierra de la Culebra în tractor, m-am gândit: „Trebuie să oprim acest lucru. Este un lucru care s-a înrăutățit de mult timp, că trebuia să găsim o soluție pentru aceste situații, pentru că în fiecare an este mai cald, este mai multă secetă și sunt arse mai multe hectare”, reflectă Sallén, care a lucrat ani de zile la acest produs până când a ajuns la formula comercializată în prezent de compania Simon Rack în cincisprezece țări.

Compusul este „100% organic și chiar comestibil” și nu este necesar să se folosească cantități mari pentru a-i asigura eficiența. „Pulverizarea lui este mai mult decât suficientă și poate fi aplicat dintr-un camion, o motopompă, un elicopter, un avion…. Pompierii îl pot folosi fără nicio modificare a utilajelor folosite în prezent. Nu este coroziv, iar un litru de produs are eficiența a 50 de litri de apă. În plus, nu se usucă niciodată, pentru că este higroscopic și absoarbe umezeala din mediul înconjurător”, explică el.


În acest sens, inventatorul, care este și creatorul altor dispozitive ingenioase, precum roboți de dezactivare a explozibililor, garduri inteligente pentru Adif sau sisteme de uși automate pentru bănci, reflectează asupra instrumentelor folosite în prezent de pompieri: „Au mașini de pompieri, vehicule fantastice, elicoptere, avioane cargo, sisteme de sateliți pentru a cunoaște vremea, camere de luat vederi și drone? În general, au în slujba lor o tehnologie de vârf, dar, pe de altă parte, sunt încă precum romanii, aruncând apă”.

Cum funcționează?

Ecofire funcționează prin simpla aplicare a unui strat de compus pe suprafața care trebuie protejată: acesta reacționează când atinge 90-95 de grade și creează „un strat carboxilic de 40 până la 50 de ori mai mare decât stratul proiectat”. „Lipindu-se de acesta, evită contactul cu oxigenul. Astfel, rupem două părți ale triunghiului focului: una este convecția prin căldură, prin temperatură, iar cealaltă este oxigenul. Acolo unde îl aplicăm, nimic nu mai poate arde”, spune autorul ingeniozității, care subliniază că la fabricarea produsului „nu se generează nici un gram de deșeuri”.

Prin această operațiune, se urmărește prevenirea și stingerea „oricărui tip de incendiu”, întrucât compusul rezistă până la 1.200 de grade ale torței cu acetilenă cu care a fost testat, o temperatură mult mai mare decât cea a incendiilor de pădure. În prezent, este deja comercializat pentru agricultură, industrie și protecția fermelor și a animalelor, pe care produsul poate fi chiar „aplicat direct”.

Avantaje

Unul dintre principalele avantaje ale acestui material, spune Sallén, este capacitatea sa de a crea focare de incendiu, deoarece rămâne activ până când plouă mai mult de 10 litri pe metru pătrat. Astfel, chiar dacă vântul se schimbă și flăcările iau o altă direcție la un moment dat, dacă acestea se întorc câteva zile mai târziu în punctul în care a fost răspândit produsul, acesta va continua să acționeze. Aceasta este o îmbunătățire față de polifosfatul de amoniu utilizat ca agent de întârziere de către elicopterele de stingere a incendiilor, care are „o eficacitate maximă de două ore”.

Exit mobile version