• Dacă folosești aplicații mobile pentru transferul de bani, trebuie să fii foarte atent. Fără să-ți dai seama, poți să pierzi sume importante, în doar câteva secunde.
  • Poliția spaniolă a descoperit o nouă tehnică, folosită tot mai des de escroci.

Oricine poate fi înșelat dacă nu este atent la un simplu detaliu. Mulți avem acces la aceste aplicații mobile prin care se pot transfera sau primi bani în 3 secunde, doar cu un număr de telefon. Este comod, dar atenție! Polițiștii spaniolii au observat că apar tot mai multe plângeri de la cetățeni păcăliți cu aceste aplicații.

Care este trucul? De obicei hoții își aleg victimele din anunțurile de mica publicitate și se arată dispuși să cumpere o mașină, de pildă. Mai mult, se oferă să plătească un avans prin aceste aplicații mobile, extrem de rapide, iar vânzătorul este încântat de idee. Și aici apare problema. Hoții nu fac un transfer, ci o solicitare de plată. Și victima poate foarte ușor să creadă că este invers și să aprobe din neatenție un transfer către cel care a sunat.

Sumele care se pot transfera prin mobil ajung și la 2000 de euro, iar posibilitatea de a recupera banii este foarte mică.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ce putem face ca să nu fim înșelați atât de ușor? În primul rând trebuie să nu te grăbești, oricât de bună ar fi vestea.
Au fost numeroase cazuri în care victimele au fost sunate de falși angajați de Fisc și erau anunțați că vor primi 300 de euro prin mobil și că nu trebuiau decât să aprobe tranzacția.

Privește cu atenție mesajul primit. Verifică numărul de telefon sau adresa web la care ești trimis să plătești o taxă și încearcă să câștigi timp ca să te informezi.

Dacă adresa de internet seamănă cu una foarte cunoscută, uită-te să nu aibă alte caractere în plus sau cuvinte uzuale online sau ofertă.

De asemenea, dacă ești sunat de o companie de servicii la care nu ești abonat evită să dai datele bancare și cere un email cu toate informațiile, ca să ai timp să verifici identitatea expeditorului.