• Peste 22.000 de persoane s-au înscris pentru a călători în spațiu
  • Peste 200 dintre cei înscriși sunt persoane cu dizabilități
  • 24% dintre solicitanți sunt femei
  • Doar patru până la șase persoane vor fi alese ca următorii astronauți europeni

Agenția Spațială Europeană spune că a fost „uimită” de numărul record de solicitanți – peste 22.000 – care speră să devină următoarea generație de călători spațiali pe continent, incluzând mai multe femei ca niciodată și aproximativ 200 de persoane cu dizabilități.

Agenția a recunoscut că mai are de lucru cu privire la echilibrul de gen. Doar 24% dintre solicitanți erau femei, în creștere față de 15% la ultima angajare din 2008.

Aceasta a căutat în mod specific persoanele cu dizabilități fizice, pentru un prim efort de acest gen, pentru a determina ce adaptări ar fi necesare stațiilor spațiale pentru a le găzdui.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Cine va pleca în spațiu?

Concurența este acerbă. Doar patru până la șase persoane vor fi alese ca următorii astronauți europeni, cu o echipă de rezervă de aproximativ 20. Candidații vor fi supuși unei examinări intensive în anul următor, cu o decizie finală așteptată la sfârșitul anului 2022.

Este o expresie foarte puternică de interes și entuziasm pe care oamenii o au în toată Europa pentru spațiu”, a declarat directorul general al ESA Josef Aschbacher într-o conferință de presă.

Femei în spațiu

Agenția europeană a trimis până acum doar două femei în spațiu – Claudie Haigneré și Samantha Cristoforetti – dar dorește ca acest număr să crească.

În timp ce 5.419 femei au aplicat pentru noul program ESA, „cifrele arată, de asemenea, că mai sunt multe de făcut pentru a realiza echilibrul de gen în sectorul spațial”, a declarat David Parker, directorul său de explorare umană și robotică.

La nivel global, 65 din cele peste 560 de persoane care au explorat spațiul erau femei, majoritatea americane.

Ca parte a înțelegerii, UE va investi aproape 9 miliarde de euro (10,8 miliarde de dolari) până în 2027 pentru programele ESA menite să stimuleze creșterea economică, digitalizarea și protecția mediului.

Printre viitoarele programe planificate se numără unul care va testa utilizarea unui sistem de criptare cuantică bazat pe satelit pentru comunicații sigure și un altul pentru a monitoriza spațiul pentru eventuale resturi periculoase.