• Inteligența artificială a schimbat deja lumea noastră, dar mulți experți se tem că ar putea ajunge să o distrugă.
  • Inteligența artificială și-a făcut deja loc în aproape toate casele noastre și în multe dintre mașinile noastre.
  • Dispozitive precum Alexa, smartphone-urile, dronele și mașinile care se conduc parțial sau complet singure, toate sunt alimentate de AI.

Inteligența artificială a schimbat deja lumea noastră, dar mulți experți se tem că ar putea ajunge să o distrugă. Mai mult de o treime dintre cercetătorii în domeniul inteligenței artificiale din întreaga lume afirmă că deciziile eronate luate de sistemele cu inteligență artificială ar putea provoca o catastrofă la fel de mare ca un război nuclear în acest secol.

Un sondaj al experților în inteligență artificială, realizat de Julian Michael de la New York University Center for Data Science, a arătat că 36% dintre aceștia consideră că inteligența artificială ar putea declanșa un dezastru major înainte de 2030.

Inteligența artificială și-a făcut deja loc în aproape toate casele noastre și în multe dintre mașinile noastre. Dispozitive precum Alexa, smartphone-urile, dronele și mașinile care se conduc parțial sau complet singure, toate sunt alimentate de AI. Software-ul de recunoaștere facială a influențat în mod dramatic aplicarea legii.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

De asemenea, întâlnim inteligență artificială simplă în multe centre de apeluri, iar Google lucrează la un asistent de inteligență artificială care poate efectua apeluri telefonice în numele tău, semănând cu tine atât prin maniere, cât și prin tonul de bază.

Cel mai dramatic dintre toate, bineînțeles, AI este prezentă în multe sisteme militare de ultimă generație. În curând vor fi folosite roiuri” de drone cu arme controlate de inteligența artificială, care vor putea ataca baze sau nave atât de rapid încât nici un apărător uman nu va fi capabil să le combată, a avertizat un expert militar american de rang înalt.

Generalul John Murray, șeful US Army Futures Command, a declarat: Atunci când te aperi împotriva unui roi de drone, ar putea fi nevoie de un om pentru a lua prima decizie, dar nu sunt sigur că un om poate ține pasul”.

Dar ce se întâmplă când sistemele merg prost? Chiar și un simplu apel telefonic poate avea consecințe catastrofale.

Au existat deja mai multe cazuri în care AI a provocat daune”, a declarat expertul în AI Matthew Kershaw pentru Daily Star, iar pe măsură ce devine mai răspândită, potențialul de probleme poate crește”.

Matthew este vicepreședinte de marketing și creștere la D-ID, o companie care folosește tehnologia Deepfake pentru a crea videoclipuri instantanee din imagini și texte simple. Tehnologia este folosită în principal de liderii de afaceri pentru a crea prezentări cu aspect profesional fără a fi nevoie de o configurație complexă de studio, dar aceleași capacități avansate de inteligență artificială ar putea fi folosite pentru a răspândi dezinformarea în întreaga lume – provocând haos politic.

Deepfakes au declanșat deja cel de-al treilea război mondial online și sunt responsabile pentru coroziunea realității”, a declarat expertul Nina Schick pentru Daily Star.

În octombrie 2018, Zeng Yi, un director executiv al firmei chineze de apărare Norinco, a ținut un discurs în care a afirmat că „pe viitoarele câmpuri de luptă nu vor mai exista oameni care să lupte” și că utilizarea armelor autonome letale în război este inevitabilă”.

Ceea ce sună ca o veste bună, până când ne amintim cât de des ne pot oferi computerele un rezultat pe care nu ni l-am dorit. Iar amenințarea unei arme de inteligență artificială necinstite nu trebuie să vină neapărat de la un stat național. Fostul expert în arme cu inteligență artificială al Pentagonului, Paul Scharre, avertizează că cineva ar putea construi în curând o armă simplă și autonomă în garajul său”.

El spune că potențialul este aproape aici: Aceste instrumente sunt disponibile pentru descărcare gratuită. Le poți descărca online”, spune el. Mi-a luat aproximativ trei minute să găsesc online toate instrumentele gratuite de care ai avea nevoie pentru a descărca această tehnologie și a o realiza.”

Astronomul regal Lord Rees a avertizat că acesta ar putea fi ultimul secol al omenirii pe Pământ” și că, aproape sigur, omenirea va fi depășită” de super-roboți inteligenți din punct de vedere artificial în următorul mileniu.

Dar Matthew Kershaw spune că inteligența artificială este doar un instrument și, ca orice instrument, poate fi folosit în bine sau în rău, în funcție de modul în care este programat.