• Companiile de tehnologie care stochează date personale ar putea fi nevoite să le furnizeze autorităților în cazul unor anchete.
  • Informațiile includ locația, căutările pe internet și istoricul comunicațiilor.
  • Nicio companie tehnologică majoră nu a făcut declarații publice cu privire la modul în care va trata astfel de date și va răspunde la solicitările conexe ale autorităților de aplicare a legii pe viitor.

Datele cu caracter personal colectate și păstrate de companii ar putea fi folosite ca armă pentru a urmări în justiție persoanele care solicită și oferă avorturi. După ce Curtea Supremă de Justiție a SUA a anulat vineri hotărârea Roe vs. Wade, s-au înmulțit apelurile pentru ca firmele de tehnologie să ia atitudine cu privire la utilizarea datelor online pentru a incrimina persoanele care solicită sau furnizează servicii de avort.

Apărătorii avortului și ai drepturilor civile au avertizat că există puține reglementări federale cu privire la ce informații sunt colectate și păstrate de firmele de tehnologie, ceea ce facilitează accesul oficialilor la date incriminatoare privind locația, căutările pe internet și istoricul comunicațiilor.

Astfel de date au fost deja folosite pentru a urmări în justiție persoane pentru avorturi spontane și întreruperi de sarcină în state cu legi stricte privind avortul, inclusiv un caz în care căutarea online a unei femei pentru pastile de avort a fost adusă împotriva ei în instanță. Acest tip de răspuns juridic ar putea deveni acum mai răspândit, a declarat Imran Ahmed, director executiv al grupului de advocacy Center for Countering Digital Hate.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Aceste companii trebuie să se gândească foarte mult la modul în care platformele lor vor fi folosite ca armă pentru a incrimina persoanele care doresc să acceseze servicii medicale pentru avort și trebuie să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla”, a spus el.

În pofida acestor apeluri tot mai numeroase, până vineri după-amiază, nicio companie tehnologică majoră nu a făcut declarații publice cu privire la modul în care va trata astfel de date și va răspunde la solicitările conexe ale autorităților de aplicare a legii pe viitor.

Companiile mai mici sunt, de asemenea, vizate de întrebări privind practicile lor în materie de date deoarece apelurile frenetice de ștergere a aplicațiilor de urmărire a menstruației au devenit virale în urma deciziei Curții Supreme. Unele dintre aceste companii, spre deosebire de giganții din domeniul tehnologiei, au luat poziție publică.

Responsabilitatea companiilor pentru protecția de date cu caracter personal

„În acest moment tensionat, ne confruntăm cu furia și anxietatea care vin din partea comunității noastre din SUA”, a declarat aplicația de urmărire a menstruației Clue într-o declarație. „Ne menținem angajamentul de a vă proteja datele privind sănătatea”.

Grupul de apărare a drepturilor digitale Electronic Frontier Foundation (EFF) a sfătuit companiile din lumea tehnologiei să se pregătească preventiv pentru un viitor în care vor primi citații și mandate pentru a obține date despre utilizatori în vederea urmăririi în justiție a celor care solicită și oferă avorturi. Aceasta recomandă companiilor să permită accesul pseudonim sau anonim, să oprească urmărirea comportamentală și să rețină cât mai puține date. De asemenea, a pledat pentru criptarea end-to-end în mod implicit și să se abțină de la colectarea oricăror informații de localizare.

Experții încurajează, de asemenea, persoanele care solicită avorturi să folosească practici de securitate sporită a datelor, inclusiv comunicații criptate și dezactivarea urmăririi locației. Decizia Roe a scos în evidență o criză de lungă durată în materie de confidențialitate care afectează utilizatorii celor mai frecvent utilizate servicii tehnologice, a declarat Ahmed.

Acest lucru clarifică foarte bine măsura în care costul acestor servicii gratuite este deținut în datele pe care le oferim de bunăvoie, care acum pot fi folosite ca armă împotriva noastră”, a spus el.

Amenințarea răsturnării cazului Roe din momentul în care decizia a fost dezvăluită pentru prima dată la începutul acestui an a intensificat dorința pentru o legislație federală privind confidențialitatea datelor. Săptămâna trecută, legislatorii, printre care senatorul Elizabeth Warren, au introdus un proiect de lege care ar interzice „brokerilor de date să vândă sau să transfere date de localizare și date de sănătate”.