• Pentru noua sa tehnică, echipa s-a inspirat din structura naturală a ligamentelor pielii umane pentru a crea ancore” folosind un gel de colagen.
  • Noua metodă oferă un atașament mai perfect și mai durabil”.
  • Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, este vitală pentru percepția senzorială, simțind temperatura, umiditatea și texturile obiectelor.

Deși ar putea părea de coșmar, acest robot minuscul acoperit cu piele vie ar putea marca un pas înainte în încercarea de a face roboții mai asemănători cu oamenii. Este opera cercetătorilor din Japonia, care spun că au descoperit o nouă modalitate de a lega țesutul de piele vie de o suprafață robotică mecanică, scrie CNN.

Echipa a fost condusă de profesorul Shoji Takeuchi, de la Institutul de Științe Industriale al Universității din Tokyo. Anterior, acesta a dezvoltat o piele robotizată vie” – folosind colagen, o proteină fibroasă din pielea umană, și fibroblaste dermice umane, principalul tip de celule din țesutul conjunctiv – care putea fi aplicată pe un deget robotizat și se putea îndoi fără să se rupă.

Pentru noua sa tehnică, echipa s-a inspirat din structura naturală a ligamentelor pielii umane pentru a crea ancore” folosind un gel de colagen aplicat în găuri mici, în formă de V, pe suprafața robotului. Noua metodă oferă un atașament mai perfect și mai durabil”, spune Takeuchi.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Takeuchi nu este singurul care încearcă să facă roboții mai asemănători oamenilor.

Cum a ajuns robotul să aibă piele de om

Cercetarea, ale cărei detalii au fost publicate luna aceasta în revista Cell Reports Physical Science, reprezintă o evoluție interesantă pentru domeniul roboticii, spune Yifan Wang, profesor asistent la școala de inginerie mecanică și aerospațială de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore. Lucrările lui Wang se concentrează asupra roboților moi” care imită creaturile biologice.

Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, este vitală pentru percepția senzorială, simțind temperatura, umiditatea și texturile obiectelor, spune Wang. Acest tip de caracteristică în sistemele biologice este în prezent, în cazul roboților artificiali, încă foarte dificil de realizat”, adaugă el.

Dar cercetarea de la Universitatea din Tokyo permite o soluție hibridă” între domeniile roboticii soft și tradiționale, care este foarte interesantă”, spune Wang. Roboții sunt adesea acoperiți cu un material care seamănă cu carnea, cum ar fi siliconul, care este atașat prin intermediul unui adeziv sau al unui dispozitiv de fixare – dar acest lucru poate duce la desprinderea sau ruperea pielii, spune Wang.

Pe de altă parte, noua metodă oferă o modalitate de a lipi foarte bine pielea pe o suprafață rigidă, astfel încât să nu se desprindă ușor și să formeze o interfață foarte bună între rigid și moale”, spune el.