• Conflictul din Ucraina a arătat valoarea unor astfel de sisteme, care au fost folosite pentru a monitoriza pozițiile rusești.
  • Marea Britanie este singurul membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU care nu are propriul sistem.
  • SSTL și OSS speră că satelitul CarbSar îi va plasa într-o poziție puternică pentru a obține contracte viitoare de furnizare de nave spațiale operaționale.

Două companii britanice vor lansa un satelit radar inovator, cu costuri reduse – o parte din el va fi țesută pe o mașină de tricotat, anunță BBC. Denumită CarbSar, misiunea va fi lansată anul viitor și ar putea contribui la umplerea unui gol în capacitatea de spionaj a Marii Britanii.

Satelitul va folosi tehnologia radar pentru a vedea prin nori și va funcționa chiar și pe timp de noapte. Conflictul din Ucraina a arătat valoarea unor astfel de sisteme, care au fost folosite pentru a monitoriza pozițiile rusești.

Însă Marea Britanie este singurul membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU care nu are propriul sistem. Cele două companii britanice – Surrey Satellite Technology Limited și Oxford Space Systems – consideră că pot oferi o capacitate similară, produsă în țară.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Acestea vor începe să își construiască nava spațială în acest an – cu sprijinul guvernului – și cu o lansare cu o rachetă americană deja rezervată. SSTL are o reputație de lungă durată în domeniul producției aerospațiale; adevărata noutate constă în antena radar OSS.

Aceasta are o plasă de sârmă de titan tricotată care este pliată strâns pentru lansare, dar care se va desface odată ajunsă pe orbită pentru a forma o umbrelă mare, asemănătoare unei umbrele. Prin intermediul acestei antene/reflector cu o lățime de 3 m, noul satelit, numit CarbSar, va obține imagini de la sol.

SSTL și OSS speră că noul satelit îi va plasa într-o poziție puternică pentru a obține contracte viitoare de furnizare de nave spațiale operaționale pentru guvernul britanic, atât pentru aplicații civile, cât și militare.

Guvernul este nerăbdător să vadă ce pot realiza sateliții tricotați. O parte din finanțare provine de la Fondul de investiții strategice pentru securitate națională, care sprijină tehnologiile promițătoare care ar putea fi utilizate pentru securitatea și apărarea națională.SSTL va construi cea mai mare parte a CarbSar, inclusiv toate sistemele interne care acționează satelitul și componentele electronice care asigură funcționarea radarului.

OSS va furniza antena/reflector detașabil, al cărui prototip este deja testat la sediul central al companiei din Harwell. Firma numește structura un design cu nervuri înfășurate”. Plasa de titan placată cu aur este atașată la o serie de tije din compozit de carbon care pot fi înfășurate radial față de un butuc central. Odată eliberată, energia de tensiune din aceste tije va sări înapoi în configurația lor îndreptată, trăgând plasa în poziție în acest proces.

Citește și