• Autorii raportului cer și modificări radicale ale legislaţiei antitrust
  • Companiile au contestat deja concluziile documentului
  • „Aceste firme au prea multă putere și această putere trebuie să fie controlată și supusă supravegherii”, conform documentului.

Un raport antitrust al Camerei Reprezentanţilor din SUA conchide, după o investigație de 16 luni, că cele mai mari companii de tehnologie din America, Amazon,  Facebook, Alphabet, Google și Apple, au profitat de poziția lor dominantă pentru a elimina concurența și a înăbuși inovația, conform The Wall Street Journal.

Raportul are 449 de pagini și a fost publicat marți de Subcomisia Antitrust a Camerei Reprezentanților.

Amazon a contestat deja concluziile raportului. „Toate organizațiile mari atrag atenția autorităților de reglementare și salutăm acest control”, a spus Amazon într-o postare pe blog. 

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Dar companiile mari nu sunt dominante prin definiție, iar prezumția că succesul poate fi doar rezultatul unui comportament anticoncurențial este pur și simplu greșită”, mai spun oficialii companiei.

Google afirmă că „acuzațiile sunt depășite și inexacte și aparțin rivalilor comerciali”.

Apple a contestat și ea concluziile raportului. „Compania noastră nu are o cotă de piață dominantă în nici un sector în care desfășurăm afaceri”.

Raportul democraților afirmă că toate cele patru companii dețin putere de monopol și critică agențiile antitrust americane că nu reușesc să le reducă dominația.

Aceste firme au prea multă putere și această putere trebuie să fie controlată și supusă supravegherii”, se arată în raportul de 449 de pagini. „Sunt în joc economia și democrația noastră”.

Raportul subliniază o serie de măsuri pe care le-ar putea adopta Congresul american, printre care o legislație care să oblige cel puțin unele companii să separe anumite platforme online dominante de alte linii de afaceri, precum și modificări ale legilor antitrust.

Raportul a concluzionat că Amazon are putere de monopol asupra vânzătorilor săi terți, își intimidează partenerii cu amănuntul și folosește în mod necorespunzător date de la terțe părți pentru vânzarea produselor de marcă proprie pe piața online.

Aceste propuneri legislative ar putea ar fi o lovitură semnificativă pentru Amazon. Gigantul tehnologic a dezvoltat peste 100.000 de produse cu etichetă privată și a făcut investiții semnificative în domeniul dispozitivelor casnice, așa cum sunt, de ex., difuzoarele sale Echo.

Raportul constată dominația Google în industria căutărilor pe internet, unde reprezintă comanda implicită pentru 87% din traficul de căutare pe desktop și mai mult de 99% din traficul mobil. Subcomisia a atribuit acest lucru faptului că Google plătește miliarde de dolari anual către companii precum Apple și Firefox pentru a menține motorul său de căutare implicită chiar și pe browserele rivale.

Raportul a concluzionat că Apple exercită monopol, controlând distribuția de software pe mai mult de jumătate din dispozitivele mobile din SUA, ceea ce îi permite să aibă „profituri supra-normale” din magazinul său de aplicații și din activitatea sa de servicii. Raportul face o evaluare dură a controlului Apple asupra App Store, spunând că Apple dăunează terților dezvoltatorilor de software și favorizează propriile aplicații pe dispozitivele sale.

De asemenea, este contestat argumentul Facebook potrivit căruia aplicațiile sale nu ar putea fi niciodată separate. Raportul citează, sub protecția anonimatului, un fost angajat al Instagram, care a declarat subcomisiei că Facebook și Instagram ar putea fi separate. „Nu se construiește un zgârie-nori; doar se pornește și se oprește ceva”, a spus angajatul.

Raportul nu aduce vreo modificare legislativă iminentă, dar concluziile sale drastice stimulează șansele pentru adoptarea unor noi legi în viitor și fac publice dovezi care vor da impuls exprimării critice la adresa companiilor atât din partea republicanilor, cât și a democraților.