• Google spune că a luat această decizie din cauza unor postări care incită la violență
  • Apple Inc a oferit serviciului 24 de ore pentru a prezenta un plan detaliat de moderare
  • Rețeaua a fost văzută ca un refugiu pentru persoanele expulzate de pe Twitter

Google a suspendat vineri serviciul de rețele sociale Parler din magazinul său de aplicații, din cauza unor postări care incită la violență și cerând moderarea conținutului aplicației preferată de mulți susținători ai președintelui american Donald Trump, anunță Reuters.

Apple Inc a oferit serviciului 24 de ore pentru a prezenta un plan detaliat de moderare.

Acțiunile celor două companii sunt justificate de faptul că rețeaua a fost văzută ca un refugiu pentru persoanele expulzate de pe Twitter. Aplicația va deveni indisponibilă pentru noi descărcări din principalele magazine de aplicații de telefonie mobilă, dar rămâne disponibilă în continuare în browserele mobile.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Utilizatorii de dreapta din Statele Unite s-au îndreptat spre Parler, spre aplicația de mesagerie Telegram și spre site-ul Gab, din cauza moderării comentariilor politice de pe platformele Twitter și Facebook. Twitter a suspendat definitiv contul președintelui american Donald Trump.

În suspendarea serviciului, Google a invocat politica sa față de aplicațiile care promovează violența și a dat exemple recente din Parler, inclusiv o postare de vineri care a început „Cum ne luăm țara înapoi? Aproximativ 20 de lovituri coordonate” și o alta care promovează un „Milion Militia March” la Washington.

Directorul executiv al Parler, John Matze, a declarat vineri într-o postare că Apple aplică Parler standarde pe care nu le aplică pentru sine.

Apple a acordat Parler 24 de ore pentru a „elimina tot conținutul inacceptabil din aplicația dvs. .. precum și orice conținut care se referă la vătămarea oamenilor sau atacuri asupra facilităților guvernamentale, acum sau la orice dată viitoare”. Compania a cerut, de asemenea, ca Parler să prezinte un plan scris „pentru a modera și filtra acest conținut” din aplicație.

Matze, care se descrie pe sine drept libertarian, a fondat Parler în 2018 ca o alternativă de „exprimare liberă” la platformele de masă, dar a început să curteze utilizatorii înclinați spre dreapta pe măsură ce susținătorii proeminenți ai lui Trump s-au mutat acolo.

Tot vineri, Twitter i-a închis definitiv contul lui Donald Trump. Reprezentanţii platformei social media spun că decizia vine după o analiză atentă a Tweet-urilor recente de pe contul lui Trump şi a riscului de incitare la violenţă, în continuare.