Google și U.E. sunt la cuțite. Tribunalul european menţine o amendă de 2,8 miliarde de dolari pentru gigantul tehnologic

Sursa Foto: Shutterstock
  • Tribunalul UE a dat dreptate Comisiei Europeană când a amendat Google pentru încălcarea normelor antitrust
  • Decizia reprezintă un moment de referinţă pentru politica UE, care ar putea avea un impact asupra modelelor de afaceri ale marilor jucători din domeniul tehnologiei.

Conform CNBC, hotărârea vine după ce Comisia Europeană a apreciat, în 2017, că Google şi-a favorizat propriile servicii de comparare a preţurilor şi a amendat compania cu 2,42 miliarde de euro (2,8 miliarde de dolari) pentru încălcarea normelor antitrust. Google, unitate a Alphabet, a contestat afirmaţiile la cea de-a doua instanţă supremă a UE.

Decizia poate fi atacată cu apel la cea mai înaltă instanţă a UE. Comisia Europeană şi Google nu au fost disponibile imediat pentru comentarii.

Aceasta nu este prima dată când Tribunalul UE se pronunţă asupra unui caz antitrust pornit în instanță de Comisia Europeană şi îndreptat împotriva unui gigant tehnologic.

În iulie 2020, Comisia nu a reuşit să dovedească faptul că guvernul irlandez a acordat un avantaj fiscal companiei Apple – asta după ce instituţia cu sediul la Bruxelles a cerut Republicii Irlanda să recupereze 13 miliarde de euro de la producătorul iPhone în 2016. Decizia instanţei a însemnat o lovitură semnificativă pentru Margrethe Vestager, şefa UE în domeniul concurenţei, şi pentru echipa sa.