• Numărul de atacuri de tipul scam și phishing a crescut în primul trimestru din 2021.
  • Atacatorii se folosesc de pandemia de Covid-19 pentru a pune mâna pe datele personale.
  • Utilizatorii sunt întrebați dacă vor să se vaccineze și li se cer date confidențiale.

Peste 1,3 miliarde de oameni au primit cel puțin o doză de vaccin la nivel global. De interesul uriaș pentru vaccin profită însă și hackerii. Ultimul raport Kaspersky dezvăluie noile tactici ale atacatorilor.

Cum ajungem să fim ținta hackerilor?

Raportul Kaspersky dezvăluie că numărul atacurilor a crescut semnificativ în prima parte a acestui an. De când există vaccin pentru Covid, atacatorii profită de interesul utilizatorilor și sunt din ce în ce mai creativ. De exemplu, au fost mulți utilizatori din Marea Britanie care au primit mailuri prin care erau întrebați dacă vor să se vaccineze. Mailul părea să fie de la Serviciul Național de Sănătate. Utilizatorii erau apoi redirecționați către pagini false unde li se cereau date personale și inclusiv bancare. Într-un alt caz, utilizatorilor li se promitea un cadou dacă participau la un sondaj despre vaccin. Evident, nu primeau nimic, ci ofereau muniție hackerilor.

Cum te poți proteja astfel încât să nu o pățești?

Specialiștii Kaspersky oferă și câteva sfaturi în raportul respectiv. Metodele par simple pe hârtie, însă e foarte important să le respectăm ca să nu devenim victime. De exemplu, să verificăm orice ofertă care ne vine prin mail, să căutăm sursa reală, să nu intrăm pe link-uri din proveniență necunoscută chiar dacă pare că mailul este unul oficial. Și, de asemenea, e foarte important să protejăm atât computerul cât și smartphone-ul cu un antivirus de calitate.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE