Imaginea Soarelui a fost surprinsă la o claritate fără precedent de sonda Solar Orbiter

Sursă: Mediafax
  • Solar Orbiter a obţinut noi imagini ale Soarelui, la o rezoluţie fără precedent, în timp ce se afla la o distanţă 75 de milioane de kilometri de acesta.
  • Cea mai mare rezoluţie a fost obţinută pe 7 martie cu ajutorul telescopului cu ultraviolete Extreme Ultraviolet Imager (EUI).
  • Imaginile prezintă atât discul complet al Soarelui, cât şi atmosfera sa exterioară, coroana. 

Sonda europeană Solar Orbiter a obţinut noi imagini ale Soarelui, la o rezoluţie fără precedent, în timp ce se afla la o distanţă șaptezeci și cinci de milioane de kilometri de acesta.

Cea mai mare rezoluţie a fost obţinută pe șapte martie cu ajutorul telescopului cu ultraviolete Extreme Ultraviolet Imager (EUI), în timp ce datele obţinute cu instrumentul SPectral Imaging of the Coronal Environment (SPICE) sunt cele mai complete, realizate asupra Soarelui în cincizeci de ani.

De la lansarea sa în februarie 2020, sonda Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene s-a preocupat de aprofundarea cunoștințelor despre Soare, faţă de care se află, în prezent, la aproximativ șaptezeci și cinci de milioane de kilometri distanţă, jumătatea distanţei dintre acesta şi Pământ.

Imaginea completă a fost capturată pe o perioadă de peste patru ore, deoarece fiecare mozaic durează aproximativ zece minute, inclusiv timpul necesar pentru a trece de la un segment la altul.

EUI realizează imagini cu o rezoluţie atât de mare încât, la o asemenea distanţă, este necesar un mozaic din douăzeci și cinci de imagini individuale pentru a acoperi întregul Soare.

În total, imaginea finală conţine peste optzeci și trei de milioane de pixeli pe o grilă de 9148 x 9112 pixeli, o rezoluţie de zece ori mai bună decât poate afişa un ecran TV 4K.

În același timp, instrumentul SPICE al sondei a fost folosit pentru a obține imagini ale Soarelui în funcție de lungimea de undă a luminii ultraviolete emise de diferiți atomi. Acest lucru îi permite să privească sub coroană și să ia temperatura Soarelui la un strat cunoscut sub numele de „cromosferă”.

În secvența de imagini realizate de SPICE, violetul reprezintă hidrogenul gazos, la o temperatură de 10.000 de grade, albastrul corespunde carbonului, la o temperatură de 32.000 de grade, verdele reprezintă oxigenul, la 320.000 de grade, iar galbenul reprezintă neonul, la 630.000 de grade.

Acest tip de informații îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care crește temperatura prin straturile atmosferice ale Soarelui, mult mai ridicată în coroană decât la suprafață (aproximativ 5.000 de grade).

Cercetătorii vor putea studia unul dintre secretele Soarelui

În mod normal, temperatura scade pe măsură ce ne îndepărtăm de un obiect fierbinte, însă, deasupra Soarelui, coroana ajunge la un milion de grade, în timp ce suprafaţa sa are doar aproximativ 5.000 de grade. Investigarea acestui mister este unul dintre obiectivele cheie ale sondei Solar Orbiter.

Sonda a surprins aceste imagini în momentul în care a traversat linia Pământ-Soare, rezultatele putând fi comparate cu cele obţinute de instrumentele de pe planeta noastră.

Pe douăzeci și șase martie, Solar Orbiter va atinge o altă etapă cheie a misiunii și anume, se va afla în orbita lui Mercur, la periheliu, punctul cel mai apropiat de Soare.

De asemenea, datorită instrumentelor cu care este dotată, sonda înregistrează date despre vântul solar, un flux continuu de particule eliberate în spaţiu din coroana solară.