- Doi dintre cofondatorii OpenAI, Sam Altman și Ilya Sutskever, au ajuns în tabere diferite.
- Sutskever a pus la cale demiterea lui Altman din funcția de CEO al OpenAI.
- Născut în URSS însă școlit la Ierusalim, Sutskever a studiat la Universitatea din Toronto.
- Mentorul lui Sutskever a fost Geoffrey Hinton, supranumit „nașul AI”.
A început războiul zeilor din lumea AI. Sam Altman a fost dat afară de la OpenAI de poate ultima persoană la care se aștepta: Ilya Sutskever, alături de a cofondat compania. Altman a ajuns la Microsoft, cea care pompează bani în OpenAI. Cine este omul care, peste noapte, a căpătat o putere uriașă
în principala companie care dezvoltă inteligența artificială?
Ilya Sutskever a devenit unul dintre cei mai puternici oameni din lumea AI. Era deja într-o poziție bună: chief scientist la OpenAI și în comitetul executiv al companiei. Însă după ce a pus la cale această lovitură cu succes prin care a fost demis Sam Altman, influența lui devine clar una esențială. Să-ți spun mai multe despre el: s-a născut în fosta URSS în urmă cu 37 de ani, însă de la 5 ani a crescut în Ierusalim. A fost școlit însă la Universitatea din Toronto avându-l ca mentor pe nimeni altul decât Geoffrey Hinton, supranumit „Nașul inteligenței” artificiale.
Pentru cei care au urmărit discursul lui Hinton, acesta este una dintre principalele voci care solicită frânarea progresului AI pentru a nu scăpa de sub control. Sutskever are credințe similare: a transmis în multe rânduri semnale de alarmă, inclusiv în ceea privește munca Google la DeepMind. A plecat de la Google pentru că avea credințe similare și cu ale lui Elon Musk și împreună cu Sam Altman au fondat OpenAI. Influența lui a fost enormă în dezvoltarea ChatGPT, însă recent s-a ocupat cu detectarea și analizarea posibilelor pericole pe care le prezintă inteligența artificială. Și s-a ajuns în acest punct în care Altman voia prea mult, prea repede, iar Sutskever voia să pună frână. Iar CEO-ul interimar, Emmett Shear, și-a exprimat opinii similare cu ale lui Sutskever. Planul lui a reușit, însă cu plecarea lui Altman la Microsoft, principalul investitor al OpenAI, situația rămâne complicată.
505 din cei 700 de angajați OpenAI amenință cu plecarea dacă Altman nu e readus în companie, ceea ce ne arată cât de popular era acesta. Practic: cei mai importanți actori din domeniu au pornit un veritabil război civil. Unul care era inevitabil din momentul în care a apărut influența Microsoft la OpenAI. Miza? Viitorul omenirii.
Citește și
- Novak Djokovic este jucătorul care a bifat cele mai multe recorduri în istoria tenisului mondial
- OMS: Singurătatea este o „problemă de sănătate publică la nivel mondial”. Oamenii singuri trăiesc mai puțin decât cei care locuiesc în cuplu
- Planeta a depășit pentru prima dată pragul de 2°C pentru încălzirea globală. Ce spun specialiștii