• Vizita la dentist este înfricoșătoare pentru toți.
  • Însă, oamenii de știință japonezi au dezvoltat un robot extrem de realist, cu ajutorul căruia speră că vor facilita munca dentiștilor cu pacienții speriați.
  • Robotul „Pedia_Roid” își poate mișca brațele, picioarele și ochii pentru a imita emoțiile umane și are o înălțime de 1,6 metri, ceea ce îl face să fie de aceeași mărime cu un copil de 5 sau 6 ani.

O vizită la dentist este un lucru de care mulți copii și adulți se tem, unii dintre ei devenind extrem de speriați în timpul intervenției stomatologice.

Însă, acum, oamenii de știință japonezi au dezvoltat un copil robot extrem de realist, cu ajutorul căruia speră că vor facilita întâlnirile dentiștilor cu pacienții speriați.

Robotul, numit „Pedia_Roid”, își poate mișca brațele, picioarele și ochii pentru a imita mai multe emoții umane, inclusiv anxietatea, frica și rezistența.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Robotul nu numai că dezvoltă simptome, dar face și crize de furie, obligându-i pe studenții de la stomatologie să îl țină nemișcat în timp ce încearcă să îl trateze”, a declarat Yui Kawakubo, CEO al tmsuk, compania care a creat robotul.

Robotul măsoară 1,6 metri în înălțime și cântărește cincizeci de kilograme, ceea ce îl face aproximativ de aceeași mărime cu un copil de cinci sau șase ani.

Mișcările gurii sale includ deschiderea și închiderea gurii, strănutul, tusea și chiar vărsatul.

„Dispunând de recunoaștere vocală, acest robot își poate deschide gura în funcție de instrucțiunile medicului, schimbând direcția feței sale și poate efectua acțiuni precum mișcări neașteptate și tuse”, explică tmsuk pe site-ul său. „De asemenea, poate reproduce în mod realist acțiuni complexe, cum ar fi închiderea maxilarului și reflexul de vomă”.

Mișcările corpului includ contorsionări, convulsii, precum și epuizarea întregului corp.

În ceea ce privește funcțiile feței și ale capului, robotul își poate schimba culoarea feței (de exemplu, poate să se înroșească sau să devină palid) și își poate da ochii pe spate. De asemenea, acesta are puls și i se poate recolta sânge fals intravenos.

„Am pus laolaltă expertiza noastră în robotică pentru a crea un umanoid care se îmbolnăvește brusc sau prezintă schimbări drastice ale simptomelor, astfel încât cursanții în medicină să poată experimenta momente tensionate și să învețe cum să salveze vieți sub o presiune extraordinară”, a declarat Kawakubo.