- Instalația de la Cluj-Napoca transformă nămolul umed în peleți.
- Doar 12% din apele uzate sunt epurate conform în România.
- Investiția totală pentru acest proiect este de aproape 100 de milioane de lei.
- Peste 40 de orașe din România își deversează apele uzate direct în râuri.
- Din 80 de tone de nămol procesat zilnic, se obțin aproximativ 5 tone de cenușă reutilizabilă.
- 70% din apele uzate din România nu sunt epurate.
La Cluj-Napoca, un proiect revoluționar transformă gestionarea apelor uzate într-un exemplu strălucit de sustenabilitate ecologică. Compania de Apă Someș a investit 100 de milioane de lei într-o instalație de uscare și valorificare a nămolului umed.
Practic tone de nămol care rezultă în urma procesului de epurare nu vor mai fi aruncate pe terenurile agricole ci vor fi transformate în peleți. Această soluție prietenoasă cu mediul este o premieră pentru România, iar Clujul devine încă o data un exemplu de bună practică pentru celelalte orașe din țară.
Ce este inovator la această instalație și cum contribuie la reducerea poluării?
„Vorbim de circa 40 de mii de tone de nămol rezultat în urma procesului de epurare în area deservită de compania de apă Someș în județele Cluj și să lansăm principal în cele 8 municipalități pe care le deservim.
Acest nămol nu putea fi depozitat decât foarte greu în depozite de deșeuri datorită umidității mari, nu putea fi folosit în agricultură decât foarte puțin și exclus în timpul iernii. Această instalație de tratare termică a nămolului, cu această tehnologie în premieră în România, rezolvă problema cantităților mari de nămol care ar fi putut afecta mediul la rampele de deșeuri și îl transformă în mai puțin de 2.000 de tone de materie minerală, practic cenușă, care și ea, la rândul ei, poate fi refolosită”, a declarat Victor Lucian Croitoru, directorul de comunicare a Companiei de Apă Someș, pentru Aleph News.