- A.I. ajută la identificarea corectă a bolilor, reducând necesitatea intervențiilor chirurgicale costisitoare și stresante pentru animale.
- De la analiza mostrelor de fecale și sânge până la detectarea bacteriilor și alergiilor, A.I. îmbunătățește semnificativ diagnosticarea și tratamentele pentru animale.
- Utilizarea A.I. în diagnosticare reduce costurile pentru proprietarii de animale prin evitarea tratamentelor incorecte și intervențiilor chirurgicale inutile.
„Ea este lumea mea”, a spus Anthea Slade, în timp ce își ținea pisica Blossom, în vârstă de șapte ani, în sala de așteptare de la Centrul Veterinar Royston. Este un sentiment resimțit de mulți proprietari de animale de companie, dar doamna Slade tocmai a fost foarte aproape de a-și pierde tovarășul din cauza unui cancer agresiv și este convinsă că Inteligența Artificială (AI) a jucat un rol important în salvarea ei, relatează BBC.
„Îi curgea nasul. Am crezut că e puțin răcită, dar apoi a început să sângereze și am știut că trebuie să primesc ajutor, așa că am adus-o aici”, a spus ea.
„În câteva ore, au știut ce este, au operat și Blossom este încă aici”.
Operația de la granița Hertfordshire/Cambridgeshire este una dintr-un număr tot mai mare de cabinete veterinare care folosesc inteligența artificială pentru a accelera diagnosticarea bolilor la animale.
Doamna Slade, care locuiește în Royston, a declarat: „Tehnologia i-a salvat viața, sunt sigur că a făcut-o.
„Au spus mai mult și șansele ei de supraviețuire ar fi fost foarte mici”.
Directorul clinic al centrului, Dr. David White, consideră că tehnologia face, de asemenea, diagnosticul mai precis.
„Ieri am văzut un câine cu o tumoare urâtă”, a spus el.
„Fără A.I. aș fi fost nevoit să îndepărtez tumora și, eventual, o parte din degetul câinelui, dar IA mi-a permis să văd că este o tumoare care se va îmbunătăți de la sine, așa că a salvat stresul și cheltuielile chirurgicale.
„În mod tradițional, au fost multe încercări și erori – „Vom încerca acest tratament și dacă nu funcționează, ne vom zgâria din nou în cap”.
„A.I. înseamnă că pot diagnostica și trata cu încredere și, prin urmare, nu este mai costisitor pentru proprietarul animalului de companie, deoarece este mai probabil să o facem corect de prima dată.”
Deci, cum funcționează? Personalul pregătește un diapozitiv cu o probă de la animalul de companie. Apoi este plasat sub un microscop unde, în loc să îl examineze un veterinar, este analizat de AI, care este programat să producă scanări și să semnaleze orice zone de îngrijorare. De asemenea, specialiștii sunt disponibili 24/7 dacă un veterinar are nevoie de clarificări.
Dr. White a spus că ar putea produce rezultate în „câteva ore… în timp ce înainte ne uitam la minimum peste noapte, dar de obicei până la patru zile”.
Cancerul este frecvent la animalele de companie. Poate fi ereditară sau cauzată de factori precum obezitatea, lumina soarelui și fumatul secundar de la proprietari. Asistenta veterinară Jordan Mumford a spus că A.I. a ajutat la detectarea mult mai mult decât cancerul.
„Tehnologia Vetscan Imagyst poate analiza mostre de fecale pentru viermi, poate analiza probe de sânge și ne poate da rezultate în aproximativ 10 minute și poate găsi cristale și infecții în urină”, a spus el.
De asemenea, poate analiza pielea, ceea ce a fost deosebit de util pentru scooby-doo, scooby-doo, în vârstă de 13 ani.
„Începuse să se lingă frenetic și să se scarpine. Pierdea blana de pe corp și din jurul ochilor. A fost îngrozitor de privit”, a spus Jane Green din apropiere de Melbourne, care a adoptat câinele atunci când avea nevoie de relocare.
În astfel de cazuri, A.I. caută prezența bacteriilor și a alergiilor care ar putea cauza mâncărimea. Identificarea cauzei poate reduce, de asemenea, nevoia de a prescrie antibiotice de precauție.
„Am avut rezultatele atât de repede încât în câteva zile, Scooby era deja mult mai bun”, a spus doamna Green.
Tara, un ciobănesc german în vârstă de patru ani, a fost primul animal de companie diagnosticat cu A.I. la operație. Stăpânul ei, Averil Dongworth de la Barley, a spus că animalul ei de companie avea și o afecțiune a pielii.
„Ca și în cazul medicinei umane, de obicei ai o așteptare foarte nerăbdătoare pentru rezultate, dar am aflat în două ore că Tara a avut o alergie, nu o infecție”, a spus ea.
„A însemnat că tratamentul ei a început imediat. Am fost uimit.”
Dr. White, care este medic veterinar de 43 de ani, a spus că crede că AI este una dintre cele mai interesante schimbări în profesie.
„Cu ani în urmă, înregistrările computerizate au fost văzute ca o revelație și îmi imaginez că vom lua de asemenea AI de la sine înțeles în alți câțiva ani”, a spus el.
„Trebuie să inovăm. Această inteligență artificială înseamnă că petrec mai puțin timp analizând un microscop și mai mult timp cu pacientul”.
Inteligența Artificială a fost folosită în îngrijirea sănătății umane de câțiva ani și, în Marea Britanie, veterinarii o folosesc acum și pentru a ajuta la luarea de notițe, ecografii și raze X. Dar Colegiul Regal al Chirurgilor Veterinari este dornic să se asigure că toate inovațiile sunt făcute în mod responsabil. Un purtător de cuvânt al organismului profesional a declarat: „AI ar putea fi un instrument important în îmbunătățirea medicinei veterinare și a rezultatelor pacienților.
„Totuși, tehnologia trebuie utilizată în mod responsabil, iar medicul veterinar trebuie să rămână decidentul final pentru diagnosticarea și tratamentul pacientului.
„A.I. ar putea spori, dar nu ar trebui să înlocuiască, această responsabilitate crucială pentru chirurgii veterinari”.