• Un start-up numit Conceivable Life Sciences automatizează laboratorul de FIV de la început până la sfârșit.
  • Faimosul embriolog Jacques Cohen, directorul științific al Conceivable, a condus roboții prin ICSI cu tastatura și mouse-ul său.
  • Sarcina la îndemână era să construiască roboți și A.I. capabili să gestioneze cele cinci etape ale unui laborator FIV.

În mod normal, fertilizarea in vitro, sau FIV, este o chestiune manuală. Un medic efectuează o mică intervenție chirurgicală, pune ovulele pacientului într-o eprubetă și trece tubul printr-o fereastră către un laborator, unde un om de știință le combină cu spermatozoizii, scrie Business Insider.

Într-o clinică mică din Guadalajara, Mexic, procesul este radical diferit. Odată ce eprubeta trece prin fereastră, este predată roboților susținuți de o infrastructură A.I. vastă. Acolo, un start-up numit Conceivable Life Sciences automatizează laboratorul de FIV de la început până la sfârșit. Oamenii de știință se retrag și supraveghează. Deocamdată, activitatea sa se limitează la studii mici și la prototipuri robotizate. Dar prototipurile funcționează, conform datelor și interviurilor

La apăsarea unui buton, roboții Conceivable imobilizează sperma cu lasere; aspirându-le în ace; introducându-le în ovule; și, după incubare, dă embrionii rezultați. Până acum, unsprezece femei au rămas însărcinate cu ajutorul unuia sau mai multor dintre acești roboți. Pe parcurs, compania spune că a realizat mai multe descoperiri. În ultimele luni, Conceivable a devenit prima companie unde un robot a efectuat injecția intracitoplasmatică de spermă (ICSI sau „icksee”), procesul delicat prin care un spermatozoid este plasat în interiorul unui ovul.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

În decembrie, faimosul embriolog Jacques Cohen, directorul științific al Conceivable, a condus roboții prin ICSI cu tastatura și mouse-ul său. Procedura a fost în Mexic; Cohen era în New York, stând la biroul lui. Embrionul a fost transferat pe 23 februarie, ducând la o sarcină. „Acum facem ICSI transcontinentale tot timpul, făcându-le o rutină”, a declarat Joshua Abram, co-CEO și cofondator al Conceivable. „Suntem prima companie din lume care a făcut vreodată acest lucru”.

Roboții pot efectua acum ICSI în mod autonom, o altă „prima mondială”, potrivit lui Abram. Astăzi, cererea de FIV este în creștere, în ciuda faptului că tratamentul este lent, incert și costisitor. Milioane de femei trăiesc în locuri fără centre de infertilitate , iar experții clinici care le conduc sunt puțini . În SUA, FIV-ul costă la fel de mult ca o mașină nouă și, de obicei, trebuie repetată înainte de a funcționa. Pentru mulți pacienți, acest lucru poate însemna împrumuturi considerabile , dacă au norocul să aibă un scor bun de credit.

În alte părți ale economiei, roboții și-au asumat o serie de sarcini, de la mutarea produsului în depozitele Amazon până la ajutarea chirurgilor să efectueze intervenții chirurgicale minim invazive. Acest lucru a făcut ca bunurile și serviciile să fie mai disponibile și mai ieftine.

Conceivable, care a strâns 20 de milioane de dolari în capital de risc, pariază că și roboții sunt pregătiți pentru FIV. Automatizarea, susțin cofondatorii, va oferi mai multă dexteritate în manipularea celulelor microscopice decât mâinile umane. În plus, ar trebui să prăbușească costurile; startup-ul intenționează să perceapă majoritatea pacienților cu 15.000 USD pentru FIV și numai atunci când funcționează, economisind potențial pacienții zeci de mii de dolari.

Experții în domeniu au fost sceptici față de planurile Conceivable, dar nu împotrivă. Mulți, precum Dr. Lora Shahine, un medic de fertilitate cu sediul în Seattle, cred că automatizarea ar putea ajuta nepotrivirea cererii și ofertei care constrânge îngrijirea unei boli prevalente . „Dar trebuie făcută fără a compromite ratele de succes și îngrijirea pacientului”, a spus ea.

Îngrijirea fertilității, așa cum este astăzi, poate fi la fel de terifiantă ca și noțiunea de bebeluși creați cu roboți. Sarcina la îndemână era să construiască roboți și A.I. capabili să gestioneze cele cinci etape ale unui laborator FIV: pregătirea ovulelor, selecția spermatozoizilor, fertilizare, incubare și congelare.

În ceea ce privește hardware-ul, Conceivable s-a orientat către lumile microscopice ale producției de cipuri și ale automatizării laboratoarelor, cumpărând motoare care permit celor aproximativ 20 de roboți săi să se miște cu trepte de până la cinci milionatimi de milimetru, plus senzori și unelte minuscule.

Pentru software, Conceivable s-a inspirat de la Tesla. Sistemele sale de bază A.I. de „recunoaștere a obiectelor” sunt aceleași folosite în mașinile cu conducere autonomă, dar instruite pe imagini cu spermatozoizi și ovule în loc de semne de oprire și pietoni. Ei spun roboților unde să se miște și cât de departe, pe baza datelor de la microscoape, de 30 de ori pe secundă.

O vreme, roboții s-au antrenat pe ovule de hamster și iepure în biroul lui Conceivable din Guadalajara. Apoi, inginerii i-au introdus treptat în clinica lui Chávez-Badiola, la șase străzi mai jos, pentru un studiu clinic. Cincizeci de pacienți plini de speranță cu infertilitate, a căror îngrijire este supravegheată de alți medici, s-au oferit voluntari.

Concepibilul are un drum lung înainte. În Guadalajara, noile instrumente s-au îmbunătățit suficient pentru a funcționa peste standardele industriei, potrivit startup-ului. Dar, în mare parte, nu au fost puse la încercare ca un ansamblu complet.

În septembrie, Conceivable plănuiește să lanseze un alt studiu clinic în Mexico City, înrolând 250 de pacienți dintr-un spital din apropiere. Similar cu efortul Guadalajara, jumătate din ouăle lor vor trece printr-un laborator convențional, în timp ce cealaltă jumătate vor merge la roboții conceivabili. De data aceasta, totuși, roboții vor automatiza fiecare proces FIV pentru fiecare specimen, de la un capăt la altul.

Citește și