Inteligența Artificială nu are lege. Cum va fi afectată lumea de evoluția AGI în viitor

Cine face legea pentru Inteligența Artificială? Deocamdată nimeni. Cel puțin în SUA care rămâne iar în urma Uniunii Europene.

America e împărțită în două. Cel mai bogat stat american, California avea pregătită o legislație restrictivă pentru creatorii din Silicon Valley, dar ea s-a blocat. Deși un senator democrat a propus-o, guvernatorul statului, și el democrat, a recurs la veto. Gavin Newsom, cel care este văzut chiar ca un posibil viitor candidat pentru Casa Albă, spune că legislația va bloca inovația și va forța dezvoltatorii să se mute în alte țări. Prin această legislație, cele mai avansate modele de A.I. ar fi trebuit să treacă prin teste de siguranță. Și să aibă inclusiv un kill switch: adică un mod prin care să fie oprite automat dacă devin periculoase.

Între timp, guvernatorul Gavin Newsom a semnat pentru mai multe legi statale, inclusiv pentru oprirea dezinformării și a deep fake-urilor. Cei mai importanți specialiști îi dau dreptate pentru veto: „A.I. este în fază incipientă și restricționarea ei în acest moment este prematură” spune Wei Sun de la Counterpoint Research, una dintre cele mai mari firme de cercetare a pieței din lume.

Fără să fie apăsată pedala de frână pentru A.I., aceasta continua să se dezvolte. Și va avea un impact enorm pentru viitorul Președinte al Statelor Unite.

Ylli Bajraktari, Președintele și CEO-ul Special Competitive Studies Project, spune că următorul pas pentru Inteligența Artificială, AGI, va fi dezvoltat în următorii 4 ani. Și dacă până acum ai văzut un A.I. creat doar de companii, la AGI vom avea și implicarea guvernelor. „Calea pe care o va lua AGI depinde în mare măsură de cine o dezvoltă”, spune Bajraktari. Ce înseamnă AGI? Următoarea etapă pentru A.I. în care aceasta va putea să îndeplinească orice task cel puțin la fel de bine ca omul.

Exit mobile version