• IT-iștii din Cluj au cele mai mari salarii din domeniu.
  • Bucureștiul este pe locul al doilea, cu salarii de 7.067 lei lunar.
  • Dintre angajații din economie, cei din ITC au cele mai mari salarii.

IT-iștii clujeni sunt cel mai bine plătiți din domeniu, conform Ziarul Financiar. Domeniul IT este unul dintre cele mai bine plătite domenii din țara noastră, iar cele mai mari salarii medii sunt de 7.700 lei pe lună.

Județul Cluj oferă IT-iștilor cele mai mari salarii din țară. Pe locul doi se clasează Capitala, pentru al cincilea an consecutiv. Cei aproximativ 100.000 de angajați din domeniul IT primesc 7.067 lei lunar. Aceștia sunt urmați de cei din: Timiș (6.900 lei), Ilfov (5.968 lei) și Iași (5.762 lei). Județul Brașov (5.652 lei) încheie lista orașelor care oferă cele mai mari salarii din domeniul ITC.

„În Cluj, sunt mai bine plătiți, pentru că numărul proiectelor este mai mare decât numărul specialiștilor disponibili. În județul Cluj, lucrează peste 22.000 de specialiști – de patru ori mai puțini față de București. În plus, costul vieții din Cluj este cel mai ridicat din țară. Dacă vor să atragă candidați, angajatorii trebuie să țină cont de acest aspect.”, a declarat Andrei Kelemen, CEO Cluj IT Cluster.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Câți IT-iști ies anual din școlile de profil

În fiecare an, aproximativ 12.000 de IT-iști ies de pe băncile școlii, dar 2.000 dintre aceștia decid să plece în afara țării. Cererea în piața IT este foarte mare și este nevoie de un număr mult mai mare de angajați în acest domeniu, relatează Oana Botolan, managing partner la firma C Team de consultanță în resurse umane.

Acest lucru se poate face prin înființarea unor școli de IT chiar în țara noastră. Pentru implementarea acestei idei, este nevoie de o finanțare din partea statului.

Companiile au nevoie de oameni ce pot administra rețelele informatice, dar și bazele de date, deoarece acolo se adună informații despre clienți.