Liviu Drăgan, dezvoltator de chatboți: ,,Roboții ne vor spune cu cine să ieșim și cu cine să nu ieșim la cafea”

  • Liviu Drăgan a fost invitatul lui Vlad Craioveanu la emisiunea „Ochii pe mine!”
  • Liviu Drăgan, despre vremea întâlnirilor programate de roboți: ,,Roboții ne vor spune cu cine să ieșim și cu cine să nu ieșim la cafea”
  • Liviu Drăgan: ,,Cred că inteligența artificială ne va schimba în totalitate viața!”

Liviu Drăgan, CEO Druid și dezvoltator de chatboți, a fost invitatul lui Vlad Craioveanu la emisiunea „Ochii pe mine!”. El a explicat ce este un chatbot.

Liviu Drăgan: ,,Chatbotul este în general un asistent, este un prieten al salariatului. El îl ajută să afle informații, să facă anumite task-uri, să-și rezolve anumite probleme și așa mai departe. Nu cred că este cazul ca oamenii să fie dați afară pentru că folosesc chatbotul. Într-adevăr, chatbotul poate înlocui muncile repetitive, plictisitoare astfel încât acele resurse, acei oameni să fie mutați în anumite job-uri mai creative. De fapt, tot ce face chatbotul și ce fac în general roboții este să ne scape de muncile repetitive, să ne pună pe munci mai literate.”

„Înainte de existența asta, era o mutație, o transhumanță enormă din țările mai puțin dezvoltate spre țările dezvoltate ca oamenii să facă munci repetitive, plictisitoare, plătite relative prost, în cantități mari, fără cunoștințe de limbi foarte bune… Și acum se caută înlocuirea prin acești chatboți care fac până la urmă ca lumea să fie mai literată, mai pusă pe joburi mai puțin repetive și plictisitoare.”

Liviu Drăgan: ,,Acum, pur și simplu vorbești cu chatbotul și îți iei credit în câteva minute”

Liviu Drăgan: ,,Este evident că chatbotul ușurează munca angajaților pentru că este un self service. Face ca anumite activități să fie mult mai rapid făcute, îl lasă pe om să aibă timp de creativitate. Înainte dacă voiai să iei un credit te duceai cu balanța la bancă, stăteai, așteptai… Acuma, pur și simplu vorbești cu chatbotul și îți iei credit în câteva minute. Îți câștigă timp, pentru că dacă observi Vlad tot ceea ce se întâmplă în ultima perioadă este cum să câștigăm timp să facem altceva.”

Liviu Drăgan, despre informatizare: ,,Pandemia a grăbit procesul, dar sunt sigur că dacă nu era pandemia, informatizarea era mai completă, pentru că deciziile se luau mai rapid. Nevoile sunt mai mari, sunt în creștere, dar deciziile se iau cu o mai mare lentoare. Știi că băncile nu sunt cele mai rapide în decizii.“

Liviu Drăgan, despre vremea întâlnirilor programate de roboți: ,,Roboții ne vor spune cu cine să ieșim și cu cine să nu ieșim la cafea”

Liviu Drăgan: ,,Roboții ne vor spune cu cine să ieșim și cu cine să nu ieșim la cafea. Pentru că, noi până acuma, roboții rezolvă niște probleme foarte smart, foarte fizice, în care noi programăm, aflăm, informăm. Dar, parte genetică, biologică încă nu au intrat atât de mult. În momentul în care vor intra ei vor ști clar că avem anumite apetențe din punct de vedere al glandelor, a analizelor big data. Și să spună: băi băiatule, fata aia e pentru tine, fata aia nu este pentru tine!”

Liviu Drăgan, despre înființarea Centrului de Cyber Security în România: ,,Eu un lucru bun pentru România. Mă bucur că se întâmplă asta. România nu va avea decât avantaj în treaba asta. Eu nu sunt un fan al tuturor acestor proiecte de mari dimensiuni în Cyber Security. În general, toată partea de securitate este o frână în evoluție. Pentru că, te duci într-o companie și vrei să faci ceva și vine IT security și sunt tot felul de condiții, care frânează într-un fel expansiunea nevoii de business.”

Liviu Drăgan, sfaturi pentru începerea unui start-up

Liviu Drăgan: ,,Pentru ca să începi un start-up eu am gândit foarte mult ce ar trebui să faci, și pentru că am și făcut, am gândit 3 lucruri importante. Unul este să găsești o finanțare. Fără finanțare, este foarte complicat.”

„Apoi, să ai un business realizabil, adică nu un business care este greu de realizat. Să închizi ochii și să spui: „Da, se poate face, este realizabil.” Și trei, să ai o poveste, o poveste care să motiveze oamenii care lucrează la acel start-up, și clienții. Și să ai o justificare de ce faci asta. Și cred că dacă ai lucrurile astea sunt niște ingrediente obligatorii, și, sigur, după trebuie multă ambiție și energie.”

Liviu Drăgan, previziuni despre școală: ,,Fie că voi investi eu sau altcineva, școala se va face pe bază de chatbot. Și nu este doar părerea mea. Este în toate analizele. Pentru că lumea preferă mai mult să întrebe decât să citească. Chatbotul ar înlocui manualul. Răspunsurile chatbotului nu prea crează emoție, dar cel puțin din puncte de vedere al informației este ok. Chatbotul este mult mai direct.”

Liviu Drăgan: ,,Cred că inteligența artificială ne va schimba în totalitate viața!”

Liviu Drăgan: „Cred că inteligența artificială ne va schimba în totalitate viața. (…) Inteligența artificială va avea un rol și ne va schimba tot mai mult, ne va face să fim tot mai independenți, să nu fim dependenți de alții mai deștepți ca noi și va trebui noi să rezolvăm totul prin intermediul asistenților virtuali de care îi avem. Ne alienăm într-un fel, dar distracția socială va rămâne la fel.”

Liviu Drăgan: ,,La vaccin cum ar fi fost să fi fost un chatbot în loc de o platformă?”

Liviu Drăgan: ,,Au făcut o platformă, iar partea nefinalizată este că ea nu este independentă de ce setări are computerul respectiv. Deci, dacă tu ai niște setări pe Windows și tu ai altele, ea funcționează diferit. Asta este un dezastru. De asta toată lumea se chinuie să facă…La unii merge, la unii nu merge și așa mai departe. Dacă făceai un chatbot care să-i spui am atâta vârstă, am boala aia, îl făceai imedait.”