Marea Britanie a interzis folosirea antenelor 5G ale producătorului Huawei. Motivul invocat de autorități

Sursă foto: Profimedia
  • Marea Britanie a decis să le interzică companiilor de telefonie mobilă să cumpere noul echipament 5G produs de Huawei, începând cu 31 decembrie
  • De asemenea, providerii vor fi obligați să elimine din rețele toate antenele 5G ale producătorului până în 2027
  • Autoritățile au motivat decizia prin faptul că noul echipament al companiei chinezești reprezintă o amenințare la securitatae națională

Companiile de telefonie mobilă din Marea Britanie nu vor mai putea să cumpere antene 5G produse de Huawei, începând cu 31 decembrie, și vor fi obligate să elimine toate antenele 5G ale producătorului chinezesc până în 2027, relatează BBC.

Secretarul de stat Oliver Dowden a comunicat decizia către Camera Comunelor. Aceasta vine imediat după sancțiunile impuse de Washington, care susține că Huawei reprezintă o amenințare pentru securitatea națională.

Criticii sunt de părere că Huawei ar avea legături strânse cu guvernul de la Beijing, iar echipamentele sale ar putea fi folosite pentru spionaj. Acuzațiile au fost negate ferm de compania chinezească de telefonie mobilă.

„Nu a fost o decizie ușoară, dar este cea potrivită pentru rețelele noastre de telecom, pentru securitatea națională și pentru economie, atât în acest moment, cât și pe termen lung”, a declarat Oliver Dowden.

Anterior, guvernul condus de Boris Johnson a dat undă verde companiei Huawei pentru a dezvolta infrastructura 5G în Marea Britanie.

Pentru că sancțiunile Statelor Unite vizează doar echipamentele viitoare, guvernul nu a considerat necesară eliminarea antenelor 2G, 3G și 4G produse de Huawei.

În luna mai, SUA a interzis, de asemenea, ca Huawei să folosească micro-cipuri fabricate pe teritoriu american, motiv pentru care guvernul britanic a ajuns la concluzia că nu mai poate avea încredere în produsele Huawei, deoarece chinezii ar putea folosi piese provenit din surse nesigure.

Oliver Dowden a mai spus, în reuniunea din Camera Comunelor, că măsurile nou introduse ar putea întârzia lansarea tehnologiei 5G în Marea Britanie cu 2-3 ani, și ar putea aduce costuri suplimentare de până la 2 miliarde de lire.