- Cum Twitter nu mai este alegerea oamenilor în materie de socializare, mulți utilizatori au apelat la o rețea socială relativ mică, numită Mastodon.
- Iată tot ce trebuie să ști despre Mastodon, inclusiv cum să te înscrii și să o utilizezi, precum și în ce fel este diferită de Twitter.
- Postările de pe Mastodon sunt prioritizate în funcție de momentul în care au fost partajate, iar utilizatorii pot include hashtag-uri, etichetări și încărcarea de fotografii și videoclipuri, la fel ca pe Twitter.
Cum Twitter nu mai este alegerea oamenilor în materie de socializare, mulți utilizatori au apelat la o rețea socială relativ mică, numită Mastodon, care a câștigat 230.000 de utilizatori numai în ultima săptămână.
Twitter a fost în centrul atenției în ultima vreme – și nu din motive bune. Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume, a preluat platforma pe 27 octombrie, iar oamenii au fost nemulțumiți de toate schimbările pe care le-a introdus, inclusiv de plata pentru verificarea „bifei albastre”.
Iată tot ce trebuie să ști despre Mastodon, inclusiv cum să te înscrii și să o utilizezi, precum și în ce fel este diferită de Twitter.
Ce este Mastodon?
Mastodon nu este o platformă, ci o colecție de servere pe care utilizatorii se pot înscrie în funcție de interesele și hobby-urile lor. Creat în 2016 de Eugen Rochko, software-ul german a fost dezvoltat cu scopul de a construi un „produs de microblogging ușor de utilizat, care să nu aparțină nici unei autorități centrale”.
Mastodon a existat timp de șase ani și a avut o bază de utilizatori de aproximativ 600.000 de conturi active. Utilizatorii nu trebuie să se afle pe serverul tău pentru ca tu să îi poți urmări.
Cât de asemănătoare sunt Mastodon și Twitter?
Mastodon este destul de asemănător cu Twitter, postările publice fiind numite „toots” în loc de tweets. Poți să le dai like, să comentezi, ceea ce este similar cu distribuirea de mesaje pe Twitter.
Postările de pe Mastodon sunt prioritizate în funcție de momentul în care au fost partajate, iar utilizatorii pot include hashtag-uri, etichetări și încărcarea de fotografii și videoclipuri, la fel ca pe Twitter. Singura caracteristică a Mastodon care îi neliniștește pe mulți utilizatori Twitter este faptul că menționarea cuiva într-un comentariu pe Mastodon îl atrage automat în conversație.
Cum să te înscrii pe Mastodon
Crearea unui cont pe Mastodon este ușoară și se poate face în câțiva pași simpli. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe linkul „Get Started” de pe site-ul său. Noilor utilizatori li se va permite apoi să aleagă serverele pe care doresc să se înscrie, în funcție de interesele și hobby-urile lor, cum ar fi muzica, jocurile sau tehnologia.
Găsirea persoanelor care s-au mutat pe platformă este ușoară, deoarece mulți utilizatori de Twitter care au un cont vor include link-ul în biografia lor de pe Twitter sau îl vor lega de pagina lor. De asemenea, poți găsi persoane care se mută pe Mastodon folosind hashtag-ul #TwitterMigration. Mastodon este, de asemenea, disponibil ca aplicație și poate fi descărcat gratuit de pe Google Play și Apple Store.