• În turneul de tenis de la Wimbledon, inteligența artificială va fi folosită pentru comentarea meciurilor.
  • „Trebuie să găsim o altă modalitate de a-i atrage pe cei care vor întruchipa următoarea generație de fani Wimbledon” , explică Bill Jinks, directorul de tehnologie al Wimbledon.
  • Inteligența artificială a fost deja utilizată pentru a îmbunătăți procesele decizionale în timpul meciurilor de tenis.

Turneul de tenis de la Wimbledon va propune, prin intermediul parteneriatului său cu compania IBM, rezumate ale meciurilor comentate de softul de inteligenţă artificială (A.I.) Watson, scrie presa internațională.

Parteneră a turneului de la Wimbledon de mai bine de 30 de ani, compania IBM a anunţat că toate videoclipurile cu momentele importante ale meciurilor de la ediţia 2023, disponibile pe aplicaţia oficială a turneului londonez, vor avea comentarii generate de tehnologia de inteligenţă artificială a IBM, A.I. Watson.

,,Noua funcţie le va oferi fanilor care urmăresc videoclipuri cu momentele importante ale meciurilor, un comentariu audio al momentelor cheie, precum şi subtitrări, pe care le pot activa sau dezactiva. Instrumentul a fost conceput pentru a oferi fanilor o experienţă mai bună atunci când urmăresc momentele cheie ale meciurilor prin videoclipurile cu momente importante din aplicaţie, făcând clipurile informative şi captivante” , a afirmat compania americană. 

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE
COPIII ROMÂNI, AFECTAȚI DE BOLI PSIHICE
O NOUĂ MISIUNE NASA
FRANȚA ÎȘI RECUPEREAZĂ RECORDUL MONDIAL

,,Wimbledon este cel mai vechi dintre turneele de Grand Slam. Tradițiile noastre datează din 1877, iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care oamenii continuă să participe” , subliniază Bill Jinks, directorul de tehnologie al Wimbledon . ,,Dar fără inovații tehnologice, nu am fi putut rămâne în topul tenisului” , spune el.

În acest sezon, la Wimbledon, Bill Jinks promite că arbitrii de linie vor fi în continuare prezenți, dar nu poate spune dacă așa va fi mereu în viitor.

,,Tehnologia pentru arbitrajul de linie evoluează. Din 2007, folosim sistemul de verificare Hawk Eye (video pe care jucătorii îl pot solicita de un număr limitat de ori, n.r.) și funcționează bine. Cine știe ce va aduce viitorul” , avertizează el, deși exclude posibilitatea ca inteligența artificială să devină singurul arbitru.

Chris Clements, manager digital la All England Club, consideră că progresele tehnologice au schimbat modul în care societatea consumă sportul și că aceasta se află acum în plină revoluție a inteligenței artificiale, odată cu lansarea unor instrumente precum ChatGPT, generatorul de conținut editorial al companiei californiene OpenAI, și Midjourney, un software de creare de imagini.

,,Când eram copii, Wimbledon era momentul în care întreaga familie se aduna în jurul televizorului din sufragerie” , își amintește el. ,,Acum este mai puțin obișnuit. Trebuie să găsim o altă modalitate de a-i atrage pe cei care vor întruchipa următoarea generație de fani Wimbledon.”

Tenisul și tehnologia A.I.

Inteligența artificială a fost deja utilizată pentru a îmbunătăți procesele decizionale în timpul meciurilor de tenis. Hawk-Eye AI și tehnologia camerei 3D, de exemplu, utilizează sisteme electronice de apelare a liniilor pentru a determina dacă o minge este înăuntru sau afară, cu o precizie de 3,6 milimetri.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford lucrează, de asemenea, la un model de simulare a tenisului prin învățare automată, în care algoritmii învață despre strategiile tipice și modelele de lovituri ale fiecărui jucător și le recreează într-un cadru asemănător unui meci. De asemenea, poate spune cum ar fi fost rezultatul meciului, dacă o singură lovitură ar fi aterizat într-un loc diferit.

Citește și

Cel mai scump tablou din Europa: „Doamna cu evantai” de Gustav Klimt. La ce sumă a fost evaluată pictura

Până și mama lui Elon Musk își avertizează fiul să nu se lupte cu Mark Zuckerberg: „Ar trebui să se lupte doar prin cuvinte”

Jurnalistul WSJ Evan Gershkovich rămâne în arest la Moscova. Ambasadoarea SUA în Rusia: „Am fost extrem de dezamăgiţi de respingerea apelului”