Mesajele trimise pe WhatsApp pot fi citite și de alte persoane. Compania a fost amendată deja cu 225 de milioane de euro

  • Facebook folosește moderatori umani pentru mesajele blocate.
  • Moderatorii pot să vadă ultimele 5 mesaje.
  • Mark Zuckerberg asigura în 2018 că WhatsApp este criptat în totalitate.

Moderatorii angajați de WhatsApp pot să citească mesajele utilizatorilor, potrivit presei din Statele Unite. Acest lucru contrazice promisiunea făcută de Facebook cu privire la respectarea confidențialității mesajelor.

Cum s-a aflat această informație?

Surpriza din partea companiei Facebook, aceasta a declarat de mai multe ori că nimeni nu poate să citească mesajele utilizatorilor, care sunt criptate prin WhatsApp.

Jurnaliștii de la ProPublica, un site de investigații, spun că WhatsApp nu este atât de confidențial pe cât se laudă Facebook, care folosește serviciile companiei Accenture, la cenzurarea mesajelor spam, ilegale și de dezinformare.

Cine citește mesajele private?

Conform informațiilor culese de Aleph News, există cel puțin 1000 de persoane, angajate ca să modereze mesajele de pe WhatsApp. Algoritmul se ocupă de eliminarea textelor care transmit informații false, mesaje de tip spam, idei extremiste.

În același timp. acești angajați, care lucrează la birouri din Texas, Austin, Dublin și Singapore, se pare că pot să citească mesajele private ale utilizatorilor, blocate de sistem. După ce algoritmul creează o alertă, moderatorii pot să vadă ultimele 5 mesaje.

Ce spune WhatsApp în apărarea sa?

Moderatorii consultați de jurnaliști spun că sistemul de ”machine learning” se înșală adesea și blochează conținut legal. Pozele cu bebeluși sunt uneori considerate abuzive, iar moderatorii au sarcina sa blocheze contul, sa-l pună în standby sau să nu facă nimic.

Explicația nu este însă de ajuns, mai ales că reportajul de la ProPublica apare la scurt timp după ce Irlanda a amendat WhatsApp cu 225 de milioane de euro pentru încălcarea legislației europene privind confidențialitatea datelor.