• Obiecte de mobilier inteligent, de birou sau de casă, cu senzori şi componente IT, vor fi dezvoltate de un cluster într-un centru de excelenţă de 8 milioane euro
  • Centrul va fi construit, în premieră naţională, la Cluj-Napoca
  • Viitorul centru ar putea deveni funcţional la sfârşitul anului 2022

Te-ai gândit cum ar fi să ai doar obiecte de mobilier smart? Managerul Clusterului Mobilier Transilvan, Ciprian Morcan povestește despre proiectul de realizare a centrului de excelenţă, care a fost depus pentru finanţare la ADR Nord-Vest.

Investiţia în noul centru este estimată la 8 milioane de euro, iar acesta va cuprinde laboratoare de prototipare, optimizare, automatizare şi testare pentru mobilier inteligent. De asemenea, în viitorul centru se va produce mobilier inteligent, de birou sau de casă, care va avea încorporată multă tehnologie.

„Un exemplu este un tip de scaun de birou, dezvoltat de cluster în parteneriat cu o firmă, cu senzori încorporaţi care depistează dacă postura unei persoane este corectă, dacă aceasta a stat prea mult în scaun. Dezvoltăm mai multe componente de şezut şi spătar, cu design nou şi funcţiuni duse în această zonă de IT, care înregistrează toate datele furnizate de scaun şi le trimite într-un cont personal“, a spus Ciprian Morcan.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

El mai spune că mai multe componente inteligente vor fi încorporate şi în corpuri de mobilier de birou sau de laborator: „Este vorba despre mobilier reconfigurabil în funcţie de spaţiu, care este modular şi se poate regla în funcţie de înălţimea la care utilizatorul doreşte să lucreze. Sunt aplicaţii care ajută la partea de încărcare wi-fi a dispozitivelor mobile, ai lăsat un telefon pe masă şi el se încarcă automat“.