• În ultimii 6 ani, preţul telefoanelor de top s-a dublat indiferent de numele producătorului
  • Principalul motiv este costul componentelor, dar şi apariţia tehnologiei 5G
  • Couterpoint Research îţi dezvăluie că fiecare Galaxy Note 20 Ultra o costă pe Samsung 550 de dolari

Dacă îți cumpărai un telefon de top acum câțiva ani toți colegii erau curioși să-l vadă. Astăzi lumea nu mai pare interesată de telefoane, paradoxal, pentru că prețurile lor sunt din ce în ce mai mari, iar ăsta e un semn că există cerere.

Când au fost lansate în 2014, iPhone 6 şi Samsung Galaxy S5 au preţuri de la 200 până 500 de dolari. Acum, pentru un flagship trebuie să scoţi din buzunar 1.000 de dolari. Iar media creşte în continuare. Dacă te întrebi de ce, află că sunt mai mult motive. Primul este avansul tehnologic. Smartphone-urile în prezent sunt mult mai performante. Acest lucru a dus la o creştere a costului componentelor.

Şi totuşi de ce costă atât de mult? Raportul publicat de Counterpoint Research arată că ultimul Galaxy Note 20 Ultra o costă pe Samsung 550 de dolari.  Ultimul iPhone o costa pe Apple 500 de dolari. Preţurile din magazin trec însă de pragul de 1.000 de dolari. Asta se întâmplă pentru că producătorii investesc miliarde de dolari anual pentru dezvoltarea noilor tehnologii pe care le vezi apoi pe telefon. De asemenea, sute de milioane de dolari sunt cheltuit pentru marketing.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Şi, nu în ultimul rând, producătorii nu vând direct produsele, ci prin intermediari, ceea ce măreşte preţul de achiziţie. Uite ce spune un specialist.

Victor Hristov, fondator Phone Arena: „Când se va termina totul? Tehnologia 5G costisitoare şi modulul cu camere multiple vor scădea ca preţ cu timpul, iar utilizatorii păstrează acum telefonul timp de 3 ani în loc de 2 ani în medie”

Aceste lucruri vor avea un impact asupra preţurilor. Însă pragul de 1.000 de dolari pentru un telefon va rămâne în această perioadă în care vorbim despre Zoom Optic 10X, display-uri de 120Hz şi conectivitate 5G 05.50