• NASA a amânat lansarea Crew Dragon cu 24 de ore din cauza vremii
  • Furtuna tropicală Eta a ajuns pe coastele Floridei, cu ploi și vânt puternic
  • Problema o reprezintă vasul pe care va ateriza corpul rachetei Falcon 9

Musk poate să facă multe, dar cu vremea nu se pune. Furtuna tropicală Eta îi amână premiera la care visa de ani de zile: lansarea unei rachete proprii, cu echipaj uman. Din cauza vântului puternic, NASA a cerut să nu decoleze spre Stația Spațială Internațională la noapte, cum era planificat.

De fapt nu lansarea în sine e problema, au mai fost lansări în condiții vitrege. Spre exemplu, racheta Saturn V a misiunii Apollo 12 a fost lovită de fulger de două ori la decolare și, cu toate astea, misiunea a continuat. Problema este că vaporul pe care ar urma să aterizeze racheta Falcon 9, din cauza furtunii nu poate ajunge în timp util în zona de recuperare.

SpaceX e prima companie care refolosește rachetele propulsoare. Aterizarea corpului rachetei pe o navă în largul oceanului nu mai e o problemă pentru SpaceX. Este vorba despre un echipament de 50 de milioane de dolari care poate genera venituri serioase pentru Elon Musk. Pentru fiecare misiune, SpaceX încasează 62 de milioane de dolari și o asemenea pierdere ar fi destul de importantă. În condițiile astea, lansarea va fi transmisă în direct pe canalul de YouTube al NASA luni dimineață, la ora 2.27, ora României. Dar dacă furtuna Eta continuă să-și facă de cap, următoarea dată de lansare ar fi 18 noiembrie.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN