• NASA a creat Moxie, un instrument capabil să producă oxigen pe Marte
  • Denumirea robotului este Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment
  • Moxie ar putea ajuta astronauții ajunși pe Marte să se și întoarcă

În prezent, un bilet către Marte este doar dus. Pentru că la întoarcere nu ai de unde să te alimentezi cu oxigen. Atât pentru ca astronauții să respire, cât și pentru propulsia rachetelor. Însă NASA lucrează de zor să rezolve această probleme și a găsit o metodă.

„Există mult dioxid de carbon (pe Marte). Aceasta este probabil resursa predominantă de pe Marte în afara prafului. Dioxidul de carbon conține oxigen și dacă putem elibera acest oxigen, îl putem folosi pentru ceva util. Obiectivul este să pavăm drumul pentru viitoare expediții ale oamenilor pe Marte“, explică Asad Aboobaker, inginer de sisteme NASA.

Se numește Moxie și este capabil să producă oxigen din atmosfera otrăvitoare de pe Marte. Pentru a-i ajuta pe astronauți să respire și pentru rachete.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ

O versiune mică a lui Moxie este alături de roverul Perseverance pe Marte și urmează să fie testat. NASA dorește să vadă dacă sistemul funcționează în momente diferite ale anului marțian și în condiții diferite.

Dacă testele vor fi cu succes, NASA este gata să construiască o versiune mult mai mare pentru Moxie.

Ai ceva similar cu Moxie doar că de 200 de ori mai mare. O lansezi și o trimiți pe Marte cu doi ani înainte ca oamenii să ajungă acolo. Ar avea niște echipament de susținere, un sistem de energie și unul pentru stocare. Și ar sta timp de doi ani să genereze oxigen și să-l colecteze. Și atunci ar fi pregătit să fie folosit de oameni când aceștia ajung“, mai spune Asad Aboobaker, inginer de sisteme NASA.