• Racheta Long March 5B de 21 de tone a fost lansată pe 24 iulie pentru a livra un nou modul pentru stația spațială chineză Tiangong.
  • Această cădere a avut loc sâmbătă în jurul orei 12.45 EDT, deasupra Oceanului Indian, în apropiere de Malaezia, potrivit US Space Command.
  • Sâmbătă, mai multe conturi de Twitter au început să distribuie imagini video cu ceea ce ar putea fi racheta care se destramă deasupra Malaeziei, dar nu a fost confirmat dacă înregistrarea video arată într-adevăr rămășițele rachetei.

Revenirea necontrolată a rachetelor chinezești nu a rănit pe nimeni până acum, dar Nasa și-a exprimat îngrijorarea pentru operațiunile viitoare.

Faza centrală scăpată de sub control a unei rachete chineze Long March a ars sâmbătă deasupra Oceanului Indian, atrăgând critici din partea Nasa cu privire la modul în care China a gestionat situația.

Racheta Long March 5B de 21 de tone a fost lansată pe 24 iulie pentru a livra un nou modul pentru stația spațială chineză Tiangong. Dar, spre deosebire de un propulsor reutilizabil care poate efectua o coborâre cu motor, cum ar fi Falcon 9 de la SpaceX, racheta Long March a fost lăsată să se rostogolească fără control până când orbita sa s-a degradat în mod natural și a căzut înapoi pe Pământ.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
VIN ALEGERILE, CUM VOTEAZĂ TINERII?

Această cădere a avut loc sâmbătă în jurul orei 12.45 EDT, deasupra Oceanului Indian, în apropiere de Malaezia, potrivit US Space Command, citat de The Independent.

Sâmbătă, mai multe conturi de Twitter au început să distribuie imagini video cu ceea ce ar putea fi racheta care se destramă deasupra Malaeziei, dar nu a fost confirmat dacă înregistrarea video arată într-adevăr rămășițele rachetei.

Ceea ce se știe este că rachetele de rapel de mari dimensiuni sunt suficient de masive pentru ca, de obicei, să nu ardă în întregime în timpul reintrării în atmosferă, până la 40% din masa lor ajungând la sol, în special componentele rezistente la căldură, cum ar fi rezervoarele și piesele motorului. Aceste resturi pot amenința viețile și proprietățile de la sol.

La scurt timp după ora 14.00 EDT de sâmbătă, administratorul Nasa, Bill Nelson, a publicat o declarație, prin e-mail și pe Twitter, în care a admonestat China pentru că nu a furnizat informații mai bune cu privire la traiectoria de reintrare proiectată a rachetei sale.