• Roboții sunt cilindri metalici care circulă fără motor, luați de curenții marini.
  • Roboții culeg datele de sub calota glaciară, după care ies la suprafață și le transmit prin satelit.
  • Datele culese de roboți pot da prognoze despre pericolul creșterii nivelului mărilor.

Un efect al încălzirii globale este topirea calotei glaciare din zona arctică. Nu știm însă ritmul topirii, ceea ce ar fi important pentru aflarea creșterii nivelului mărilor. Dar roboții ne pot fi de ajutor.

Denumit IceNode, proiectul are în vedere o flotă de roboți autonomi care ar ajuta la determinarea ratei de topire a ghețarilor.

Pe o porțiune izolată din Marea Beaufort, înghețată și bătută de vânt, la nord de Alaska, inginerii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din sudul Californiei s-au strâns pentru a privi printr-o gaură îngustă dintr-un strat gros de gheață marină. Sub ei, un robot cilindric a adunat date științifice de test în oceanul înghețat, conectat printr-un cablu la trepiedul care l-a coborât prin gaura de foraj.

Recomandări

SECRETUL BANILOR E LA ZUCKERBERG
FRANȚA, CHEMATĂ LA PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
CE AJUTOR PRIMEȘTE PUTIN DIN IRAN?
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Acest test le-a oferit inginerilor șansa de a-și folosi prototipul de robot în Arctica. A fost, de asemenea, un pas înainte către viziunea finală a proiectului lor, denumit IceNode: o flotă de roboți autonomi care să se aventureze pe sub platformele de gheață din Antarctica pentru a ajuta oamenii de știință să calculeze rapiditatea cu care continentul înghețat pierde gheață – și cât de repede această topire ar putea cauza creșterea nivelului global al mărilor.

Folosindu-și expertiza în proiectarea de roboți pentru explorarea spațiului, inginerii IceNode dezvoltă vehicule cu o lungime de 2,4 metri și un diametru de 25 de centimetri, cu un „tren de aterizare” cu trei picioare care se desprinde de la un capăt pentru a fixa robotul de partea inferioară a gheții. Roboții nu dispun de nicio formă de propulsie; în schimb, aceștia se vor poziționa autonom cu ajutorul unui software nou care utilizează informații din modelele curenților oceanici.

Citește și