• Există 300 de milioane de planete pe care ar putea fi viață
  • Planetele sunt de dimensiunea Pământului, sunt formate din stâncă și orbitează o stea asemănătoare Soarelui
  • 50% din toate stelele asemănătoare soarelui au planete terestre pe care este posibil să se regăsească apă

Între 2009 și 2018, Telescopul Național Kelpler, al NASA, a explorat limitele galaxiei noastre în căutarea de exoplanete. În special, planete de dimensiunea Pământului, formate din stâncă, care orbitează o stea asemănătoare Soarelui și se află poziționate la aceeași distanță față de aceasta.

Așa se face că, turul lui Kepler a dezvăluit că în Calea Lactee se află miliarde de alte planete, în afara celor nouă din sistemul nostru solar. Totodată, acesata a mai generat și o serie de imagini ale altor planete care au potențialul de a susține viața.

O analiză actualizată a descoperirilor telescopului retras din funcție, oferă o imagine mai precisă a luminlor locuibile. Într-o estimare „conservatoare”, cercetătorii NASA cred că cel puțin 50% din toate stelele asemănătoare soarelui au planete terestre pe care este posibil să se regăsească apă. Unele analize mai optimiste menționează până la 75% dintre acestea.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Kepler ne-a spus deja că există miliarde de planete, dar acum știm că o bună parte din acele planete ar putea fi stâncoase și locuibile”, a spus autorul principal al studiului, Steve Bryson.

„Deși acest rezultat este departe de a se afla la o valoare finală, iar prezența apei este doar unul dintre numeroșii factori care susțin viața, este extrem de interesant că am descoperit cu atâta precizie și încredere, că aceste lumi sunt atât de comune”, a mai adăugat acesta.

Scopul acestui studiu a fost acela de a stabili o ecuație mai detaliată pentru a determina cât de locuibile sunt aceste planete, examinând relația dintre distanța unei astfel de exoplanete, de temperatura stelei sale, în jurul căreia gravitează. În plus, aceștia au mai calculat și care este cantitatea de energie luminoasă pe care o emite acea stea.

Datele din misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene au fost esențiale.

„Am știut întotdeauna să definim acest lucru pur și simplu, privind distanța fizică a unei planete față de o stea, astfel încât să nu fie prea cald sau prea rece, iar acest lucru ne-a lăsat să facem o mulțime de presupuneri”, a spus co-autorul Ravi Kopparapu.

„Datele generate de Gaia despre stele ne-au permis să privim aceste planete și stelele lor într-un mod cu totul nou.”

Noile calcule sugerează că există cel puțin patru planete locuibile la o distanță relativ apropiată de Pământ, între 20 și 30 de ani lumină distanță – un număr de neconceput pentru un om, sigur, dar semnificativ pentru un om de știință.