• Următorul proiect pentru explorarea Lunii este un avanpost în spaţiul îndepărtat
  • Construcţia Artemis Gateway va începe în 2024 şi va fi o colaborare NASA-ESA
  • Avanpostul va fi un model pentru un viitor avanpost pe orbita lui Marte

NASA şi Agenţia Spaţială Europeană vor construi în parteneriat primul avanpost în spaţiul îndepărtat, Artemis Gateway.

Interesant este că staţia nu va orbita Luna ci unul din punctele Lagrange, unde forţele gravitaţionale ale Pământului şi Lunii sunt egale.

Construcţia avanpostului va începe în 2024, va fi construit din module şi va avea cam 15% din dimensiunile Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dar Artemis Gateway va deveni punctul de pornire pentru viitoarele misiuni de pe suprafaţa Lunii şi va fi esenţial pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Marte.

Agenţia Spaţială Europeană va furniza modulele de locuit, cele de realimentare cu combustibil dar şi cele de comunicare cu suprafaţa Lunii.

Kathy Lueders, administrator asociat NASA, şi Jon Olansen, director de producţie al avanpostului, îţi vorbesc despre importanţa acestui proiect.

Artemis Gateway este foarte important pentru noi ca să realizăm operaţiuni sustenabile. E la fel de important pentru cimentarea relaţiilor şi parteneriatelor pe care le avem cu partenerii internaţionali. Va fi critic pentru progresul nostru”, a spus Kathy Lueders, administrator asociat NASA.

Probabil va fi nevoie nevoie de o arhitectură similară pentru un avanpost pe orbita lui Marte”, a afirmat Jan Olasnsen, Gateway Production Manager.