• Misiunea coordonată de NASA și SpaceX a fost abandonată
  • Primii astronauţi lansaţi în cadrul SpaceX trebuiau să pornească la drum miercuri seară, de la ora 23.30
  • Din cauza vremii nefavorabile, lansarea a fost amânată în ultimele minute

LIVE TEXT/VIDEO

23:30 Oficial. Următoarea încercare de lansare a fost reprogramată pentru sâmbătă, 30 mai, ora 22.22, ora României.

23:26 Astronauții au fost informați că din cauza vremii, lansarea a fost anulată.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

23:20 Vremea nefavorabilă amână lansarea în ultima clipă.

Watch NASA and SpaceX Launch Astronauts to Space!

Watch history unfold as NASA and SpaceX launch astronauts Robert Behnken and Douglas Hurley to the ISS on Wednesday, May 27. This mission marks the first time since the retirement of the space shuttle in 2011 that humans will fly to the space station from U.S. soil. Set a reminder to tune for joint NASA/SpaceX coverage starting at 12:15 p.m. EDT, with liftoff currently targeted for 4:33 p.m. EDT. 🚀Publicată de NASA – National Aeronautics and Space Administration pe Miercuri, 27 mai 2020

23:03 A început alimentarea navei spațiale.

22:24 Președintele Trump a aterizat în Florida pentru a asista personal la lansare, scrie nytimes.

21:46 SpaceX au închis capsula înainte ca astronauții NASA să înceapă lansarea.

21:35 Elon Musk, despre misiunea care va propulsa viitorul fluxului spațial uman: „Vrem să-i inspirăm pe copii pentru ca într-o zi să-și dorească să poarte acea uniformă“

21:24 Astronauții NASA au urcat în capsula Crew Dragon.

19:43 Astronauții Doug Hurley și Bob Behnken și-au pus combinezoanele spațiale albe, înconjurați de tehnicieni mascați.

Watch NASA and SpaceX Launch Astronauts to Space!

Watch history unfold as NASA and SpaceX launch astronauts Robert Behnken and Douglas Hurley to the ISS on Wednesday, May 27. This mission marks the first time since the retirement of the space shuttle in 2011 that humans will fly to the space station from U.S. soil. Set a reminder to tune for joint NASA/SpaceX coverage starting at 12:15 p.m. EDT, with liftoff currently targeted for 4:33 p.m. EDT. 🚀Publicată de NASA – National Aeronautics and Space Administration pe Miercuri, 27 mai 2020

Scopul lansării SpaceX

Să demonstreze că SpaceX are capacitatea reală de a transfera astronauți către stația spațială și înapoi în siguranță. Este ultima mare etapă pe care SpaceX trebuie să o bifeze pentru a putea trimite turiști în spațiu.

Detaliile misiunii DEM0-2 NASA – SPACEX:

  • ASTRONAUȚI: Bob Behnken și Doug Hurley
  • Behnken are 48 de ani, iar Hurley are 53 de ani, sunt astronauți Nasa experimentați și au fost implicați în testarea capsulei Crew Dragon.
  • Doug Hurley a fost pilot de luptă în US Marine Corps și a participat la ultimul zbor al navetei spațiale Atlantis în 2011, înainte de a fi întrerupt. Domnul Hurley va fi responsabil de lansarea, aterizarea și recuperarea vehiculului spațial.
  • Bob Behnken a fost un inginer de testare a zborurilor cu US Air Force înainte de a se alătura Nasa și a petrecut peste 29 de zile în spațiu. El va îndeplini funcția de comandant al operațiunilor și își va asuma responsabilitatea pentru andocarea și deblocarea capsulei Dragon.
  • Ei sunt primii astronauți din ultimul deceniu care pleacă în spațiu decolând de pe pămând american.
  • Cei doi bărbați vor purta costume spațiale proiectate de SpaceX cu ajutorul designerului de costume hollywoodian Jose Fernandez.
  • Este prima dată când o companie privată încercă să trimită astronauți în spațiu.
  • Călătoria lor către Stația Spațială Internațională va începe în jurul orei 19:30, ora României.
  • Nava lor este construită de compania miliardarului Elon Musk, SpaceX.
  • Behnken și Hurley vor testa sistemul de control al mediului, afișajele și controalele, precum și propulsoarele de manevră ale capsulei Crew Dragon.
  • Misiunea Demo-2 va dura între una și patru luni. Nasa a spus că durata acestei misiuni va fi stabilită în momentul în care următorul echipaj comercial va putea călători în stația spațială.
  • Nava va ateriza în largul coastei Floridei, folosind 4 parașute pentru a-și încetini coborârea spre Oceanul Atlantic.
  • Nava de recuperare a SpaceX, numită Go Navigator, va aștepta în apropiere pentru a prelua duo-ul și a-i transporta către Cape Canaveral.
  • Din 2010, SUA au renunțat la navetele spațiale care au purtat astronauții pe orbită timp de trei decenii, cu scopul de a se concentra pe misiunile pentru Lună și Marte.
  • Nasa a cerut companiilor private, cum ar fi Space X și Boeing, să proiecteze tehnologiile care să le permită oamenilor să călătorească în spațiu.

Lansarea navetei Crew Dragon, urmărită LIVE VIDEO online la ora 23:33

Ştii că americanii revin acasă după aproape un deceniu ca să plece în spaţiu? Bob Behnken şi Doug Hurley sunt primii astronauţi trimişi în spaţiu în cadrul programului SpaceX.

Evenimentul de miercuri reprezintă şi o reluare a zborurilor spaţiale cu echipaj uman de pe teritorul Statelor Unite, după nouă ani.

Pregătirile pentru lansare au început la ora 19:15, ora României

Naveta spaţială Crew Dragon va fi ridicată de la pământ de o rachetă Falcon 9 de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida.

Decolarea este programată la ora 23:33, ora României. Iată câteva feed-uri LIVE unde puteți urmări pregătirea cât și lansarea SpaceX.