• În urmă cu patru ani, Casey Harrell a început să sufere de scleroză laterală amiotrofică și i s-a pus implant Neuralink.
  • Pe o perioadă de opt luni, Harrell a ajuns să rostească aproape 6.000 de cuvinte diferite.
  • Implanturile neuronale au fost plasate în cortexul motor al creierului pacientului.
  • Implantul Neuralink permite generarea de texte cu ajutorul gândului.
  • Neuralink decodifică și transmise unui dispozitiv informații cerebrale.

Neuralink continuă să ne surprindă. Un pacient care a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei leziuni cerebrale severe a putut să vorbească din nou. Este vorba despre Casey Harrell. Încă din 2020, Casey Harrell a început să sufere de scleroză laterală amiotrofică – o afecţiune neurodegenerativă fatală, caracterizată prin scăderea progresivă a forţei musculare de la nivelul feţei, toracelui, abdomenului şi membrelor.

Și desigur, pierderea sau imposibilitatea de a putea comunica. Acest lucru l-a făcut pe Casey să accepte propunerea unor cercetări științifice din partea mai multor companii, inclusiv Neuralink.

Rezultatele sunt fascinante. După 8 luni de la implant, Harrel a ajuns să rostească aproape 6.000 de cuvinte diferite, iar dispozitivul s-a stabilizat la o precizie de 97,5%. Adică firele Neuralink sunt aproape fixate complet.

Recomandări

GEORGIA ARE SAH MAT
MACRON SE VEDE CU ORBAN
MODI VREA PACEA
NE AJUNGE GAZUL NOSTRU
PRIMUL AJUTOR SE ÎNVAȚĂ
„ENGAGE” IN ACTION

Cum funcționează?

Implanturile neuronale au fost plasate în cortexul motor al creierului pacientului, permițându-i să genereze texte prin gândire. Semnalele cerebrale sunt decodificate și transmise unui dispozitiv care le transformă în texte sau vorbire sintetică. Este ca la brațul bionic, unde alte fire, nu la fel de firave și de o tehnologie predecesoare, fac conexiunea dintre mușchi și partea robotică a brațului.

Astfel, pacientul a putut comunica prin intermediul acestui sistem, ceea ce reprezintă un progres semnificativ în tratamentul persoanelor cu deficiențe de vorbire cauzate de leziuni neurologice.

Citește și