• Autorităţile americane au dat undă verde companiei Neuralink a lui Elon Musk pentru a implanta cipul său cerebral la o a doua persoană.
  • În acelaşi timp, FDA a aprobat soluţiile propuse de companie pentru o problemă apărută la primul participant.
  • Tetraplegic, paralizat în ultimii opt ani, Arbaugh a putut să comunice cu prietenii, să joace jocuri şi să interacţioneze cu lumea sa în moduri care nu i se păreau posibile după accident.

Soluţiile includ încorporarea unor fire ultra-subţiri ale dispozitivului mai adânc în creier, potrivit unei persoane familiare cu compania şi a unui document consultat de Wall Street Journal. În timp ce Neuralink se pregăteşte pentru cel de-al doilea participant la test, primul, Noland Arbaugh, se destăinuie despre impactul dispozitivului asupra vieţii sale şi despre furtuna emoţională pe care a experimentat-o înainte, în timpul şi după ce dispozitivul şi-a pierdut o parte din funcţionalitate.

În zilele de după implantare, în ianuarie, Arbaugh a folosit implantul Neuralink pentru a controla un cursor pe ecranul unui computer doar cu ajutorul gândurilor sale. Tetraplegic, paralizat în ultimii opt ani, Arbaugh a putut să comunice cu prietenii, să joace jocuri şi să interacţioneze cu lumea sa în moduri care nu i se păreau posibile după accident.

Dar, la o lună după operaţie, a observat că dispozitivul nu mai funcţiona la fel de bine. Majoritatea firelor implantate în creierul său se desprinseseră şi nu mai citeau semnalele electrice necesare pentru a-i traduce gândurile în mişcări ale cursorului. „Am plâns”, a mărturisit Arbaugh.

Recomandări

ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT
CINE E NOU PREȘEDINTE AL AN

Implantul N1 de la Neuralink este un recipient de mărimea unei monede de 25 de cenţi care conţine componente electronice şi o baterie. Cele 64 de fire externe ale sale, fiecare mai subţire decât un fir de păr uman, sunt introduse în cortexul motor al creierului pentru a transmite semnale neuronale.

Arbaugh a declarat că Neuralink i-a spus că aproximativ 15% din firele introduse în creierul său rămân la locul lor. Acestea s-au stabilizat, a spus el, iar modificările de software făcute ulterior de companie l-au ajutat să recupereze multe dintre capacităţile dispozitivului, pe care le-a demonstrat de atunci în transmisiuni în direct.

Deoarece un astfel de dispozitiv nu a mai fost niciodată implantat la un om, Neuralink nu ştia cât de mult se va mişca creierul în interiorul craniului, a spus Arbaugh. Creierul său s-a mişcat de până la trei ori mai mult decât se aştepta compania, a spus el.

Pentru a menţine firele la locul lor, una dintre soluţiile propuse de Neuralink, pe care FDA a semnat-o, este de a le implanta la opt milimetri în cortexul motor al creierului, faţă de aproximativ trei-cinci milimetri în cazul lui Arbaugh.

Când ar putea avea loc implantarea cipului la al doilea participant

Neuralink speră acum să implanteze cipul unui al doilea participant cândva în luna iunie, potrivit persoanei care cunoaşte compania, care a declarat că peste 1.000 de tetraplegici s-au înscris în registrul său de pacienţi, deşi mai puţin de 100 se califică pentru studiu.

Şi în timp ce unele dintre aceste persoane sunt eligibile, Musk a postat joi pe X că firma încă acceptă cereri.

Potrivit Wall Street Journal, Neuralink îşi propune să implanteze dispozitivul la 10 persoane în acest an şi speră să aibă un set divers de beneficiari pentru a studia o varietate de comportamente. O provocare este faptul că persoanele care se înscriu în registrul său de pacienţi sunt în general albe şi de sex masculin, a declarat persoana respectivă.

Citește și