• Cantități uriașe de dioxid de carbon, care încălzesc planeta, sunt create în timpul fabricării multor materiale cheie care ne susțin viața – de la hârtie la plastic
  • Oamenii de știință au inventat un dispozitiv fascinant care absoarbe cerneala de pe hârtia de imprimantă, astfel încât fiecare foaie poate fi folosită de 10 ori.
  • Trucul așa-numitei „dezimprimante” constă în hârtia cu un strat special de acoperire, care împiedică cerneala să pătrundă în pagină. Un laser puternic vaporizează apoi cerneala.

Cantități uriașe de dioxid de carbon, care încălzesc planeta, sunt create în timpul fabricării multor materiale cheie care ne susțin viața – de la hârtie la plastic. Analistul de mediu Roger Harrabin a explorat noile tehnologii cu emisii reduse de carbon care ar putea contribui la reducerea acestor emisii. El a apelat la artiști pentru a-l ajuta să spună povestea, scrie BBC.

Oamenii de știință au inventat un dispozitiv fascinant care absoarbe cerneala de pe hârtia de imprimantă, astfel încât fiecare foaie poate fi folosită de 10 ori.

Scopul lor este de a reduce cantitatea de emisii de dioxid de carbon (CO2) care încălzesc planeta din industria hârtiei și a celulozei prin reducerea cererii de hârtie de birou.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Trucul așa-numitei „dezimprimante” constă în hârtia cu un strat special de acoperire, care împiedică cerneala să pătrundă în pagină. Un laser puternic vaporizează apoi cerneala.

Dezvoltatorul principal, Barak Yekutiely, de la Reep Technologies din Israel, descrie acest procedeu drept imprimare circulară.

„Dacă ne pasă de planetă, trebuie să nu mai tăiem atât de mulți copaci”, spune el.

Invenția este prezentată într-un documentar pe iPlayer despre soluțiile tehnologice în domeniul climei. Se numește The Art of Cutting Carbon (Arta de a reduce emisiile de carbon).

Filmul face parte dintr-o expoziție la Eden Project din Cornwall, unde au fost expuse sculpturi din oțel, ciment, plastic, aluminiu și hârtie, pentru a evidenția cantitățile uriașe de CO2 care încălzesc planeta și care sunt produse la nivel global în urma fabricării acestor materiale de zi cu zi.