Numărul angajaților din telecomunicații a crescut în Europa, dar nu și în România. Ce se întâmplă cu piața de la noi

În plină pandemie, joburile s-au reinventat. Angajații lucrează mai mult de acasă, iar asta înseamnă mai multe amenințări cibernetice pentru marile companii. Așa că a crescut și cererea pe piața IT.

În acest trend nu se încadrează și România, ne arată o statistică Eurostat. Comparativ cu al doilea trimestru al anului 2019, numărul persoanelor angajate în telecomunicaţii a crescut în 9 din 24 de state membre ale UE. În schimb, ocuparea forţei de muncă în sectorul telecomunicaţiilor a scăzut în celelalte 14 state membre.

Țările cu cei mai mulți IT-iști sunt Marea Britanie, Franța, Spania și Italia. Toate au peste 100.000 de IT-ști. România are 54.000 de IT-ști, în scădere cu 6.000 față de anul trecut. Sub noi la numărul de angajați sunt Bulgaria cu 20.000 și Ungaria și 18.000.

Chiar dacă firmele de IT au făcut angajări în pandemie, asta nu i-a oprit pe mulți să plece din România. Peste 37.000 de IT-iști au plecat din România în ultimii 20 de ani, iar deficitul de specialişti este de circa 15.500 de persoane. 60% dintre aceștia au plecat în alte state ale Uniunii Europene pentru salarii mai mari și pentru a căuta o piață în care să își aplice abilităție complexe.

Exit mobile version