• O aplicație pentru smartphone care poate spune unui acuzat ce să spună în instanță cu ajutorul inteligenței artificiale a fost folosită pentru prima dată.
  • Rețeaua neuronală va asculta toate discursurile martorilor, ale avocaților și ale judecătorului.
  • Scopul său final este ca acest software să înlocuiască în cele din urmă o parte din avocați.

O aplicație pentru smartphone care poate spune unui acuzat ce să spună în instanță cu ajutorul inteligenței artificiale a fost folosită pentru prima dată – și este mult mai ieftină decât un avocat adevărat. Compania DoNotPay, cu sediul în California, spune că este prima dată când inteligența artificială a fost folosită în timpul unui proces, oriunde în lume. Rețeaua neuronală va asculta toate discursurile martorilor, ale avocaților și ale judecătorului.

Programul îi spune apoi inculpatului exact ce să spună prin intermediul unei căști, îndemnându-l să se limiteze doar la acele cuvinte. În acest caz, se scrie un articol de lege privind o amendă pentru depășirea vitezei. Această constatare poate crea un progres pentru cazuri mai grave în viitor. Identitățile și locațiile sunt păstrate confidențiale de către DoNotPay. Utilizarea acestei tehnologii ar fi ilegală în majoritatea țărilor, însă fondatorul de origine britanică Joshua Browder a susținut cu succes că aplicația se clasifică drept un aparat auditiv.

Din punct de vedere tehnic, este în conformitate cu regulile, dar nu cred că este în concordanță cu prevederile acestora”, spune antreprenorul, potrivit unui comunicat al SWNS.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Compania îi plătește pe oameni pentru a folosi aplicația

Cazul test de referință va avea loc în februarie 2023. Firma a fost de acord să plătească orice penalități impuse pentru utilizarea aplicației. DoNotPay oferă, de asemenea, 1 milion de dolari oricărei persoane care are un caz viitor la Curtea Supremă a SUA, dacă va face același lucru. Creierul computerizat a fost deja folosit pentru a vorbi direct cu personalul serviciului de relații cu clienții de la o bancă, cu o voce sintetizată. Potrivit rapoartelor, programul a reușit să anuleze singur mai multe taxe bancare.

Este cel mai halucinant lucru pe care l-am făcut vreodată. Sunt doar 16 dolari pe care am reușit să-i anulăm, dar aceasta este treaba perfectă pentru AI – cine are timp de pierdut în așteptare pentru 16 dolari?” a declarat Browder pentru SWNS.

Programul AI a fost instruit într-o serie de subiecte de jurisprudență, inclusiv în domeniul dreptului imigrației. Acesta a intervenit în aproximativ trei milioane de cazuri în SUA și în Marea Britanie. Aplicația se limitează la declarații concrete, în loc să spună tot ceea ce poate pentru a câștiga, indiferent de adevăr.

„Încercăm să ne minimizăm răspunderea juridică. Și nu este bine dacă de fapt răstălmăcește faptele și este prea manipulatoare”, spune Browder. Instrumentul audio este, de asemenea, ajustat pentru a nu reacționa automat la declarații. „Uneori, tăcerea este cel mai bun răspuns”, continuă Browder. Scopul său final este ca acest software să înlocuiască în cele din urmă o parte din avocați.

„Este vorba despre limbaj, iar avocații cer sute sau mii de dolari pe oră pentru a face acest lucru”, explică antreprenorul. „Vor exista în continuare o mulțime de avocați buni care ar putea să pledeze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Dar o mare parte dintre avocați cer mult prea mulți bani pentru a copia și lipi documente și cred că vor fi cu siguranță înlocuiți și ar trebui să fie înlocuiți.”

Aplicația ridică probleme de etică în sala de judecată

Dr. Nikos Aletras, un informatician de la Universitatea din Sheffield, a creat un program de inteligență artificială care poate prezice cu exactitate cazurile CEDO. El a observat o utilizare din ce în ce mai mare a învățării automate în sistemul juridic, dar avertizează că adoptarea acesteia trebuie analizată cu atenție.

Furnizarea de consultanță juridică audio în timp real într-o sală de judecată ar fi încă o provocare tehnologică. Rămân în continuare probleme de etică, cum ar fi dacă ar fi legal să fie folosită. Utilizarea echipamentelor de înregistrare în Regatul Unit ar încălca Legea privind disprețul față de instanță din 1981. Acest sistem de inteligență artificială ar putea încălca această regulă.

„Se pare că implică transmiterea înregistrărilor audio către serverele unei terțe părți și procesarea acestor înregistrări audio în cadrul sistemului informatic rezultat”, spune Neil Brown de la firma de avocatură decoded.legal. „M-aș fi gândit că un judecător ar putea foarte bine să concluzioneze că a fost înregistrat, chiar dacă a fost șters la scurt timp după aceea. Așa că, probabil, nu este ceva ce trebuie încercat aici, dacă nu vă doriți o procedură de sfidare, cel puțin nu fără a verifica mai întâi cu judecătorul”, spune Brown pentru SWNS.

Întrebat dacă un astfel de proces ar fi legal, Ministerul britanic al Justiției a comparat IA cu „prietenii McKenzie” – persoane fără pregătire juridică care asistă în instanță. Aceștia nu trebuie să fie avocați calificați, dar inculpații au dreptul ca aceștia să stea în instanță și să ofere sfaturi, explică un purtător de cuvânt.