O companie spaniolă folosește tehnologie A.I. pentru a recrea amintiri uitate din copilărie. Cât costă acest proces

O companie spaniolă folosește tehnologie A.I. pentru a recrea amintiri uitate din copilărie. În anii 1950, când Emelia Gonzalez avea 7 ani, sora sa, Cecilia, s-a îmbolnăvit de pneumonie dublă. Antibioticele erau greu de obținut atunci, iar sora sa a decedat. Această amintire a fost păstrată în mintea ei timp de 65 de ani, până acum, când a avut ocazia să vadă o fotografie aparent alb-negru cu sora sa.

Această fotografie a fost creată de o companie spaniolă numită Domestic Data Streamers, care folosește Inteligența Artificială pentru a crea ceea ce ei numesc amintiri sintetice”. Acestea au o calitate onirică, fiind o formă imperfectă a memoriei reale, cu fețe distorsionate, membre neclare și peisaje ușor asamblate.

Memoria în sine este o construcție și poate fi vagă și schimbătoare în timp. Așa că prin crearea acestor amintiri sintetice, se urmărește obținerea unei reacții emoționale din partea oamenilor, fără a intra însă în detalii prea realiste care ar putea fi contestate de intelectul nostru.

Cât costă acest proces de a recrea amintiri?

Procesul este gratuit, iar participanții trebuie să fie dispuși să împărtășească multe informații în timpul interviului inițial. Ce este interesant este că nu se fac și nici nu li se cer fotografii participanților. Totul se bazează pe memoria descrisă de ei, iar rezultatul este o imagine stil Polaroid care reflectă acea amintire partajată, suficient pentru a declanșa o reacție emoțională.

Chiar și în cazul unor amintiri triste, cum ar fi cea a lui Gonzalez care și-a pierdut sora, partea frumoasă este că oamenii zâmbesc de obicei când văd amintirea lor sintetică. Aceste amintiri sintetice pot aduce o anumită pace și acceptare a trecutului, oferindu-le participanților o modalitate de a face față unor amintiri dificile din viața lor.

Citește și

Exit mobile version