• Megan McArthur va pilota joi, 22 aprilie, nava SpaceX cu care anul trecut a zburat soțul ei.
  • Cei doi astronauți, care sunt căsătoriți și au un fiu, Theo, zboară în misiuni comerciale pentru NASA.
  • În ultimul an cei doi au participat la antrenamente pentru astronauți și lansări de rachete și istorisesc provocările unei astfel de vieți.

Astronauții Bob Behnken și Megan McArthur s-au întâlnit la NASA în 2000, când amândoi se pregăteau la clasa de astronauți din acel an. S-au căsătorit opt ani mai târziu, chiar înainte ca McArthur să facă prima ei călătorie în spațiu.

Primăvara trecută, cei doi astronauți ai NASA l-au dus pe fiul lor, Theo, care atunci avea șase ani, să vadă racheta Falcon 9 a companiei SpaceX lansând o încărcătură spre Stația Spațială Internațională (ISS), relatează BusinessInsider.

Au vrut ca el să simtă zgomotul motoarelor rachetei, să-i audă vuietul și să vadă decolarea, înainte ca unul dintre ei să fie la bord.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

La scurt timp după aceea, Theo și-a luat rămas bun de la tatăl său și Behnken s-a urcat în nava spațială Crew Dragon a SpaceX pentru a pilota prima navă spațială comercială cu echipaj. Acea misiune demonstrativă i-a transportat pe Behnken și pe colegul său, astronautul Doug Hurley, în mai, spre ISS unde au stat nouă săptămâni.

Putea urmări cu mama și cu tata lansarea unei rachete mari și puteam vorbi cu el despre asta”, a declarat recent McArthur reporterilor.

Acum, McArthur se pregătește să piloteze aceeași navă spațială într-o misiune numită Crew-2, al doilea zbor de rutină, cu astronauți, al SpaceX, care urmează să aibă loc joi, 22 aprilie. Este chiar aceeași capsulă, recondiționată. Behnken și Hurley i-au pus numele Endeavour, după ultima navetă spațială.

A fi repartizat la Endeavour a fost „o surpriză foarte frumoasă și într-un fel, ca o schimbare distractivă”, a spus McArthur. „Lansarea va fi din același loc. Deci, e distractiv, e ca și cum l-aș tachina și i-aș zice: „ Hei, poți să-mi dai cheile? Sunt gata să plec acum”.

McArthur a mai fost în spațiu odată, pentru a ajuta la repararea telescopului spațial Hubble, dar nu a pus niciodată piciorul pe stația spațială. Ea a spus că este „super încântată” de misiune.

Totuși, pentru Theo, care împlinește 7 ani luna aceasta, să aibă părinți astronauți nu este deloc ușor.

„La început a fost îngrozit în privința asta. A zis: „Hei, nu vreau să pleci cu o rachetă”, a povestit Behnken recent pentru revista People. „Dar, după ce a văzut una, a fost de acord să merg și apoi să meargă și mami, cu condiția să meargă și el după mami. Nu știu dacă se va și întâmpla asta, dar cel puțin acesta este planul lui”.

Pe termen mai scurt, a fi departe este cea mai mare provocare, a spus McArthur. „Ca orice copil care se confruntă cu un părinte plecat șase luni, nu este foarte entuziasmat de asta”, a spus ea.

Când soțul tău se află la mai bine de 400 de km deasupra Pământului

Când a venit timpul ca Behnken să-și ia rămas bun înainte de lansarea sa, microfoanele NASA TV l-au surprins spunându-i lui Theo: „Fii bun pentru mama! Fă-i viața ușoară!”.

Sursă: BusinessInsider

Urmărirea plecării soțului pe orbită nu este însă ușoară, spune McArthur.

Unul dintre cele mai grele lucruri este să urmărești persoana pe care o iubești plecând în spațiu”, a spus ea pentru The Washington Post înainte de decolare. „Este chiar mult mai greu decât atunci când tu ești în rachetă”.

Pentru ca lucrurile să fie și mai dificile, în acel moment nu se știa încă cât timp vor rămâne Behnken și Hurley pe stația spațială. Puteau rămâne până la trei luni pe orbită, dar ar fi putut pleca și mai devreme, în funcție de programul NASA și de cât de bine se mențineau panourile solare ale capsulei Crew Dragon în spațiu.

„Probabil una dintre provocările mai mari a fost, ei bine, întrebarea Când vine tata acasă?”, spune McArthur.

Când Behnken se afla în spațiu, McArthur și Theo puteau de multe ori dea drumul la televizor pe postul NASA TV și să-l vadă plutind pe ISS. Îl sunau în fiecare zi din casa lor din Houston, dar coordonarea între fusurile orare era dificilă. Behnken își dorea de multe ori să vorbească înainte de a se culca. Dar, într-un astfel de moment, o putea auzi pe soția sa spunându-i: „Tocmai am ajuns acasă, pun jos pungile, trebuie să pregătesc cina”, relatează McArthur. „Așadar, găsirea momentului potrivit în care puteam să ne angajăm într-adevăr în convorbire și să ne conectăm era o provocare”.

Sursă: BusinessInsider

Au încercat și să converseze prin chat video, dar au constatat că Theo nu poate rămâne conectat o oră întreagă. Deci, pentru misiunea lui McArthur, a spus ea, au stabilit ca apelurile video să fie de 15 sau 20 de minute.

În timp ce Behnken era încă în spațiu, McArthur a început să se antreneze pentru propria sa misiune. În perioada aceea a ajutat-o mult cu copilul o dădacă. Apoi, în cele din urmă, soțul ei a aterizat în Golful Mexic la trei luni după ce a părăsit planeta. Atunci McArthur a trebuit să înceapă să călătorească pentru propria ei pregătire.

Înainte de misiunea sa, Behnken a participat la programul de pregătire pentru echipajul comercial timp de cinci ani. Ultimii ani au implicat o pregătire intensivă și atunci petrecea câteva zile pe săptămână în California.

Apoi, ultimele opt luni, a venit rândul mamei să urmeze un program similar. Timpul ei pe ISS va fi chiar mai lung decât al lui Behnken.

Ca Megan să fie plecată timp de șase luni va fi o experiență unică pentru mine. Nu am mai stat departe unul de altul atât de mult timp”, a spus Behnken pentru People.

Cuplul de astronauți deschide calea către o nouă eră a explorării spațiului uman. Lansările de astronauți comerciali către stația spațială vor deveni, probabil, o experiență comună. Atât NASA, cât și SpaceX vor să retrimită astronauți pe Lună și, în final, să trimită oameni pe Marte.