Utilizatorii de internet Turkmenistan, o națiune puternic controlată din Asia Centrală, afirmă că sunt forțați să jure pe Coran că nu vor folosi rețele virtuale private (VPN).

Câțiva utilizatori din Turkmenistan relatează pentru Radio Europa Liberă cum au fost instruiți de autorități să jure pe Coran că nu vor folosi niciodată VPN după ce se vor conecta la internet.

VPN-ul este ilegal în Turkmenistan, dar tot este folosit pentru a ocoli restricțiile impuse deja de Guvern.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
ROMÂNIA ÎMBĂTRÂNEȘTE
CÂT NE COSTĂ RECRUTAREA
RĂDUCANU SE RETRAGE DE LA ROLAND GARROS
CUM PREPARI O SALATĂ SĂNĂTOASĂ?
CREANGĂ TE INVITĂ LA EL ACASĂ

„Am așteptat aproximativ un an și jumătate, după ce am completat toate documentele necesare și după ce am semnat cererea pentru a mă conecta la internet. Acum, ei îmi spun că trebuie să mă jur pe Coran că nu voi folosi VPN, dar fără VPN nimic nu este accesibil pe internet”, spune un bărbat care s-a prezentat drept Ainur.

De ani de zile, autoritățile din Turkmenistan au blocat numeroase website-uri precum Facebook, YouTube, Twitter precum și site-uri care oferă servicii VPN, transmite Radio Europa Liberă, și a arestat oameni care și-au instalat astfel de servicii pe telefonul personal.

Turkmenistanul este una dintre cele mai dure țări în termeni de cenzură a internetului, alături de Belarus, China, Iran, Coreea de Nord și Siria, potrivit unui raport publicat săptămâna trecută pe Comparitech, mai precizează Radio Europa Liberă.