• OpenAI lansează modelul „o1” pentru întrebări complexe.
  • „o1” folosește raționamentul pas cu pas pentru soluții precise.
  • Accesul este limitat pentru utilizatori și cu prețuri mai mari.

OpenAI a lansat „o1”, primul său model de raționament pentru întrebări complexe. Este mai precis decât GPT-4, dar mai lent și mai scump.

„o1” este un nou model A.I. de la OpenAI, conceput pentru a rezolva probleme complexe prin raționament pas cu pas. Folosește învățarea prin întărire, unde modelul este recompensat sau penalizat în funcție de răspunsuri, ceea ce îi permite să găsească soluții mai precise. Spre deosebire de GPT-4, „o1” poate explica mai bine procesele din spatele soluțiilor oferite, dar este mai lent și mai scump. Costă 15 dolari pentru 1 milion de tokeni input și 60 dolari pentru output, fiind mai potrivit pentru probleme precum matematică sau codare.

Cum funcționează „o1” și ce avantaje are față de GPT-4?

„o1” este diferit de GPT-4 prin metoda de raționament pe care o folosește. În loc să imite doar modele de text, „o1” rezolvă problemele pas cu pas, într-o manieră similară modului în care oamenii gândesc. De exemplu, a obținut 83% corectitudine la un test de matematică olimpică, comparativ cu 13% pentru GPT-4. Însă nu e la fel de performant când vine vorba de fapte generale despre lume, iar accesul său este costisitor.

Recomandări

SUA AJUTĂ ISRAELUL
ORBAN VS. LEYEN
STARSHIP FLIGHT 5 MISSION
CE E ÎN TREND?
CINE TE ÎNVAȚĂ SĂ ASCULȚI?
CEI 2 S: SEX&SPORT

Ce limitări are acest model și cine îl poate folosi?

Modelul „o1” nu poate naviga pe web sau procesa imagini și fișiere, ceea ce îl face mai puțin versatil decât GPT-4 în anumite domenii. De asemenea, costurile ridicate îl fac inaccesibil pentru mulți utilizatori obișnuiți. În prezent, doar utilizatorii ChatGPT Plus, Team, și în curând Enterprise și Edu, au acces. OpenAI plănuiește să extindă accesul gratuit pentru „o1-mini”, dar fără o dată stabilită.

Citește și