• El Dorado a fost un ținut imaginar din America, pe care cuceritorii spanioli îl credeau bogat în aur și în pietre prețioase.
  • Templul a fost excavat ca măsură de precauție înainte de începerea lucrărilor la un nou drum, iar vasele au fost găsite atât în interiorul incintei, cât și în jurul acesteia.
  • Pentru coordonatorul săpăturilor, Francisco Correa, este clar că vasele au fost un fel de sacrificiu ritual.

Arheologii au găsit vasele în zona în care a fost căutat El Dorado, în timpul cuceririi Americii de către spanioli. Zeci de pietre prețioase au fost depozitate înăuntru, împreună cu figurine de aur și argint.

Când spaniolii au ajuns în regiune, în secolul al XVI-lea, au fost uimiți de măiestria cu care indigenii prelucrau metalul. Abundența de artefacte din aur a dat curând naștere legendei unui oraș construit în întregime din aur, o idee întărită de un ritual indigen în care regele își ungea corpul cu praf de aur și arunca obiecte din aur într-o lagună sacră.

BIJUTERIILE DIN EL DORADO

Deși conchistadorii nu au găsit niciodată acest oraș mitic, arheologii au recuperat de ceva timp artefactele frumos sculptate ale culturii Muisca, care a dominat regiunea din secolul al VI-lea î.Hr. până la sosirea europenilor în 1530.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Templul a fost excavat ca măsură de precauție înainte de începerea lucrărilor la un nou drum, iar vasele au fost găsite atât în interiorul incintei, cât și în jurul acesteia. Descoperirea unor astfel de tributuri este frecventă în această cultură și sunt de obicei asociate cu cultul zeului soarelui Sua și al soției sale Chia (luna).

Arheologii au fost surprinși să găsească primul vas, care nu numai că era plin de smaralde, dar a scos la iveală și reprezentări vii ale unor personaje nobile purtând sceptre, arme și coifuri spectaculoase. Pe măsură ce lucrarea a progresat, au apărut noi bijuterii sub formă de șerpi și ace.

O OFRANDĂ FUNERARĂ?

Pentru coordonatorul săpăturilor, Francisco Correa, este clar că vasele au fost un fel de sacrificiu ritual, întrucât, potrivit surselor hispanice, populația indigenă îngropa obiecte de mare valoare în semn de respect și pentru a obține favorurile spiritelor.

Cu toate acestea, Correa nu este atât de sigur cu privire la destinatarii ofrandelor. Pe de o parte, el crede că ar putea fi vorba de un cult al strămoșilor, dar nu exclude posibilitatea ca acesta să fi fost un templu dedicat cuplului divin format din soare și lună. Fără mai multe date, este imposibil de spus cu siguranță.

Excavațiile au fost efectuate de Universitatea Națională din Columbia, în colaborare cu Muzeul Aurului din Bogota și cu departamentul de inginerie al Universității Javierana.